2011. június 25., szombat

Pilóta cupcake aka minitorta/muffin…

muffin

… azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arra, hogy süssek egy adagot. Aztán hatalmas heurékám volt, hogy ami a tengeren túl az ‘Oreo’, az nálunk a ‘Pilóta keksz’… Tádám (dobpergés… stb.), nehézségek elhárítva, összegyúrtam pár szimpatikus receptet, és ez lett belőle:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 11,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 db pilóta keksz (én az extra kakaósat használtam*)
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg tej

a tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • kb. 2 teáskanál cukor
  • díszítéshez 15 db mini-pilóta keksz

*ennek a kakaó-mániámon kívül praktikus okai is vannak, a kekszeket ketté kell szedni, és azt a felét, amin a krém van, beletenni a muffinpapírba a tészta alá, a másik felét, az üres kekszet pedig később összetörve belekeverni a krémbe, alulra mindegy milyen színű keksz kerül, de a krémbe a kakaós a jó, ha mindkét fele kakaós, mindegy, hogy hogy válik ketté a keksz….

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy muffin tepsibe papírokat pakolok (igazából 2 tepsibe, mert 15 darab lesz belőle). 15 darab pilóta kekszet szétszedek, és a krémet tartalmazó darabokat, a krémmel fölfelé a papírokba teszem. A maradék kekszeket félreteszem (nem fog mind kelleni, párat el lehet majszolni sütés közben). A tésztához megolvasztom a vajat, habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a kakaóport és a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral, és több részletben a masszához adom. Végül a tejjel lazítom (elég lágy, de még kanállal adagolható tészta kell legyen a végeredmény). A tésztát elosztom a 15 formában, és kb. 20 perc alatt megsütöm a muffinokat. Miután kihűltek, rájuk kenem a krémet: a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, és belekeverek 8-10 összetört fél (krém nélküli) pilóta kekszet. Mindegyikbe beleállítok egy-egy mini-pilótát dekorációként, és fogyasztásig hűtőbe teszem.

15 darab lesz belőle. Ami nálunk elég sokáig kitartott, mert bár nagyon finom, a gyomrunk eléggé elszokott az adalékanyagoktól, ami a kekszekben és hasonlókban van, ezért a szokásosnál kevesebbet habzsoltunk be belőle. Biztos én (mi) vagyunk a puhányok de a bolti kekszektől (különösen a sósaktól) olyan durván tele leszek, mintha egy sokfogásos rendes menüsort végigennék. Sőt inkább rosszabbul, olyan máshogyan, mintha kő lenne a gyomromban.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás-epres pohárkrém No nem mintha kifogásokat kellene keresnem, hogy miért készítettem joghurtos-epres kanalazós “izéket” uzsonnára, de sok bontott keksz van itthon, el akarom őket használni. Az egyik ezzel el is fogyott, úgyhogy haladok a dol… Tovább
  • Csokoládés “benyomott” keksz … dobpergés…megkezdtem a karácsonyi sütést és nagytakarítást, és elmélkedést, hogy milyen desszertet csináljak. (mit desszertet, desszerteket!) Ilyenkor beindul a keksz-gyár, előkerülnek a dekorcukrok, és a szokásos heti ada… Tovább
  • Cheddar sajtos keksz Végre nem csak churros sütésre használtam a keksz-kinyomómat. Még mindig nagyon elégedett vagyok az első-és-eddigi-egyetlen Martha Stewart könyvemmel. Ez egy déli cheddar sajtos keksz, ami a könyv szerint az ötvenes évek óta… Tovább
  • Ricottás kávés (tejszínes) pohárkrém A Pinteresten találtam, ott tiramisunak ”csúfolták” – ami Levi szerint igaz egyébként, mert kanalazós és feldob, de azért nagyon távol áll attól, amit a tiramisu jelent. Viszont névtől függetlenül nagyon finom. És összeállít… Tovább
  • Mézes puszedli Bőven karácsony előtt sütöttem – hmmm kissé elmaradtam a posztolásával. Levi szerint sokkal jobb, mint a bolti, én meg hiszek neki (nem, nem kóstoltam meg). A maradék gőz fölött felvert tojásfehérjét megsütöttem habcsóknak, … Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Uramanyám, gigaláááááááááááájk!:)))