2011. szeptember 13., kedd

Fahéjas-kardamomos csiga

“…olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb…”

A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Levi valamikor megkóstolta, és jónak ítélte (mondjuk fahéj és cukor van benne, nagyon rossz kell valami legyen ezekkel, hogy ne legyen neki jó), úgyhogy hoztam egy süteményes kártyát.

Semmi extra nincsen benne, csak kicsit sokáig tartott mire eljutottam a megvalósításhoz, mert egyrészt meleg volt a sütéshez, másrészt kardamom nem terem minden bokorban, én meg viszonylag ritkán hagyom el a XI. kerületet (sőt, ami azt illeti, általában 2,5 km-es körön belül maradok).

Az eddig általam ismert kelt tészta receptekhez képest volt benne pár “furcsaság”, amikről menet közben kiderült, hogy tök jó dolgok. A tésztába nem kell tojás, remekül lehet vele dolgozni, és finom is. Az alapvetően vajas-cukros töltelékbe kevés vizet is bele kell dolgozni – ezzel kapcsolatban végképp szkeptikus voltam, hisz össze sem lehet őket keverni, meg minek, de tévedtem: össze lehetett, prímán, sokkal habosabb és könnyebben kenhető lett tőle. És végül a sütés, 250 fokon 7-8 perc. 250 fokon csak pizzát szoktam sütni, sokan még azt sem, és csak dísznek van a sütőjükön az utolsó pár 10°C (pedig ez nem olyan, mint az autók kilométerórája, hogy a vége csak dísznek van odarajzolva). Megsült ennyi idő alatt, kívül szépen megpirult, belül sem volt nyers, hanem pont jó foszlós. A buktasütés konstans nehézsége, hogy ég az alja, nincs meg a teteje…

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12 g élesztő / 4 g porélesztő
  • 3,5 dl liszt
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 1/4 dl cukor (2-3 evőkanál)
  • 1,25 dl tej
  • 3,8 dkg vaj

a töltelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 púpos kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál víz

a tetejére:

  • 1 tojás/ 1 tojásfehérje
  • cukordara

A tészta összes (szobahőmérsékletű) hozzávalóját egy tálba teszem, összegyúrom, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Közben a töltelékhez a nagyon puha vajat összekeverem a cukorral és a fahéjjal, majd beledolgozom  vizet. A tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyújtom, megkenem a fahéjas vajjal, a hosszabbik oldallal párhuzamosan szorosan feltekerem, és 2 cm vastag szeletekre vágom. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és még 30 percig kelni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt 250 fokra. A csigákat megkenem a tojással (vagy csak tojásfehérjével), megszórom cukordarával, és 7-8 perc alatt megsütöm*.

1 tepsinyi lesz belőle.

*ha nem süt elég egyenletesen a sütő, akkor félidőben valószínűleg meg kell fordítania  tepsit.

3 megjegyzés:

kispite írta...

Azt megkérdezhetem, hogy végül is honnan sikerült kardamom-ra bukkannod? :) mert én sem találok sehol...:(
kösziii:
KisPite

Lilla írta...

fővám téri csarnok alja, ázsia bolt (és én zöldet vettem, van fekete is, de igazából nem vagyok nagy kardamom-szakértő)

Donát írta...

Én tegnap a MediLine-ban vettem, szintén zöld, őrölt kardamom-ot és ma délután állok hozzá, a Kanelbullar elkészítéséhez :)