2011. november 21., hétfő

Borsópüré II.

borsopure

Nyár elején az Óbudai Trófeában nagyon jó borsópürét ettünk, anyámnak azt árulták el róla, hogy az összeturmixozott borsó besamellel van összekeverve. Már akkor elhatároztam, hogy ezt megcsinálom. A korábbi borsópüré-próbálkozásaimnak két baja volt: a túl intenzív borsó íz (hülyén hangzik, de lehet a borsó is túl tömény), és a túl sűrű/szétválós állag, hajlamos volt szétesni egy sűrűbb és egy vizesebb fázisra.

És a besameles trükk megoldja mindkettőt. Mennyiségek nincsenek, borsót és hagymát együtt puhára párolok. Leszűröm, összeturmixolom, és hozzákeverek némi besamelt (a szükséges besamel mennyiség függ a sűrűségétől, és persze kóstolgatni kell, hogy mikor jók az arányok). Én csak szerecsendióval fűszereztem, de mehet bele petrezselyem vagy menta is.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Könnyű káposztasaláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Gyakran csinálok káposztasalátát (coleslaw-t), ez is hasonló, csak a nehezebb majonézes öntet helyett vinaigrette került a káposztára.Kicsit változtattam, az eredeti recept fodros kelt és lilakáposztát ír, nekem fejes káposz… Tovább
  • Sült polenta-csíkok (“polenta fries”) – “Végigfőzni a Meatless-t” Igazából “baked polenta “fries””, azaz polenta/puliszka csíkokra vágva, kevés olajjal meglocsolva és sütőben ropogósra sütve. Ugyanúgy lehet ketchupbe tunkolva enni, mint a hasábburgonyát. A képen a puliszka azért barnás kic… Tovább
  • Tejszínes karalábé - “Végigfőzni a Meatless-t” Mivel nem vegetarianizmust fogadtam, csak végigfőzöm a Meatless-t, ezért a köretek mellé sokszor húst fogok csapni. Nyilván egy kis tejszínes karalábé önmagában még nem ebéd (nekem legalábbis nem, ha nem akarok hobbit-módra,… Tovább
  • Ananász-uborka salsa Tovább tartott ezt a kis ábrát elkészíteni, mint magát az ételt :-).Van fotó is, megmutatom azt is: A recept ismét Sarah Carey, és Everyday Food, csak én kihagytam a chilit, mert puhányok vagyunk. Nem jut eszembe semmi okoss… Tovább
  • Paradicsomos babsaláta Megint GoodFood :-), mostanában vagy az újságokból főzök, vagy “klasszikusokat” csinálok meg újra, vagy csak összedobok egy salátát. Most majd emellé fel fog szerintem zárkózni a legújabb szakácskönyvem, Martha Stewart Ameri… Tovább

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nekem a színe is nagyon tetszik