2012. június 30., szombat

Meggyes pite

Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben.

A receptet nem részletezem hosszan, pontosan úgy készül, mint a rebarbarás (tészta, pihentetés stb.). Mivel nem “tömör” a teteje, még az ott megadott tésztamennyiség 80%-a is sok a 19-20 cm-es formához, de ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, úgyhogy érdemes akár az egész adagot összegyúrni belől, és a maradékot egy zacskóban lefagyasztani.
És később kis egyszemélyes lekváros pitéket lehet csinálni a tésztából egy muffin-tepsiben.

A töltelék egy 19-20 cm-e formához:

  • 3 csésze magozott meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • fél csésze Xukor (nyírfacukor), vagy barnacukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • fél kávéskanál mandula-kivonat vagy aroma

A töltelék hozzávalóit összekeverem, belekanalazom a tésztával kibélelt formába, és vagy beterítem egy nagy tésztalappal, amire vágtam 4-5 lyukat, vagy szaggatóval kis köröket, csillagokat, szíveket szúrok ki, és azokkal átfedésben kirakom a tetejét (lásd kép fentebb).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Kókusztejes meggyleves (glutén- és tejmentes) Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves rajongó, nem szeretem se a fahéjat, se a szegfűszeget, se a bennük található gyümölcsök nagy részét (szilva, magozatlan meggy és cseresznye, főtt alma, szőrös őszibarack)… tudom, velem se k… Tovább
  • Dán leveles sütemény Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem e… Tovább
  • Meggyes pite Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben. A receptet nem részletezem hosszan, pontosan… Tovább
  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább

1 megjegyzés: