2012. október 6., szombat

Paradicsomleves & sajtos melegszendvics

leves2

Azt hiszem az egyik legjobb szakácskönyv-vételem a “Martha’s American Food” volt. Elég sok receptet megcsináltam már belőle, és mindegyik remek lett. És pontosan a recept szerint működött (ez sem alap sajnos, van hogy nem sikerül valami, van hogy első ránézésre látszik, hogy rémesen sok cukor és/vagy vaj van benne és át kell variálni). Mondjuk a “frosting”-okkal bekent tortáit biztos nem fogom kipróbálni. Az amerikai tojásfehérjés- és vajkrémek nem nekem valók, bármennyire is nagy rajongója vagyok a hamburgereknek, pancake-eknek... A pitéi viszont zseniálisak. És van még pár kipróbálatlan belőlük a könyvben, úgyhogy van még felfedeznivaló.

Ez egy tipikus amerikai ‘comfort-food’, őszre-télre, beteg gyereknek, gyerekkor-felidézőnek. Sűrű, nagyon-paradicsomos, és ami a legjobb benne, a kísérője sajtos melegszendvics. Ettől az üres (na jó, betűtésztás, zelleres) menzaleves átváltozik egy teljes értékű vacsorává. Nem muszáj utána megenni egy csomó palacsintát. Lehet, de nem muszáj.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 közepes hagyma, finomra vágva
  • 3 doboz (3*40 dkg) darabolt paradicsomkonzerv
  • 4-5 csésze csirke-alaplé
  • 2-3 teáskanál oregánó
  • só, bors
  • fél csésze tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma

a melegszendvicshez:

  • 8 szelet kenyér (fehér szendvicskenyér, ha autentikusak vagyunk)
  • vaj
  • cheddar (vagy ementáli, valami ízesebb keménysajt)

A vajat megolvasztom, és közepes lángon pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, átforgatom, majd felöntöm az alaplével és a paradicsommal. Belekeverem az oregánót, felforralom, majd mérsékelt tűzön 45 percig főzöm (fedő nélkül, hogy kicsit besűrűsödjön). Kicsit hűlni hagyom, majd simára turmixolom, belekeverem a tejszínt, visszarakom a tűzhelyre hogy melegen tartsam, és ha szükséges, sóval, borssal, oregánóval ízesítem. Elkészítem a melegszendvicset: négy szelet kenyeret bőségesen beborítok sajttal, befedem a másik négy szelettel. és kívül alaposan megvajazom*. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítek, beleteszem a szendvicseket, majd miután az alsó oldaluk ropogósra sült, megfordítom és további 2-3 perc alatt készre sütöm. Kiszedem, átlósan félbevágom, és azonnal tálalom a forró levessel.

4 adag lesz belőle.

*ahogy a legkevésbé lesz az ember maszatos: minden kenyérnek megvajazom az egyik felét (szendvicskenyérnél nem kell figyelni, hogy melyik-melyikkel alkot párt). Vajas oldalával lefelé beleteszek 4 szelet kenyeret a forró serpenyőbe, megpakolom sajttal, majd lefedem a maradék néggyel (vajas oldal felfelé!).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Francia csirke Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit. Hoz… Tovább
  • Halfilé paradicsommártással Ennél a receptnél azért a lustaság győzött, és darált paradicsom konzervet használtam, de akinek van türelme a paradicsom hámozáshoz – magtalanításhoz - apróra vágáshoz, az készítse friss paradicsomból. Hozzávalók: 6… Tovább
  • Cukkiniropogós Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell idő… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Paradicsomos csirketekercsek Ez talán az a grillezett hús, amit jobb sütőben elkészíteni, mint grillrácson vagy grillserpenyőben, mert a húst nehéz igazán vékony karikákra vágni, ezért aztán lassabban és nehezebben sül át, ha csak alulról kap hőt (onn… Tovább

0 megjegyzés: