2012. december 10., hétfő

Tejszínes hagymaleves

Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, és a zömük vega).

Hozzávalók:

  • 4 közepes/nagy hagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1ek vaj
  • só, bors, nádcukor
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 kávéskanál kömény (én ennél kevesebbet raktam bele)
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dl zöldség-alaplé
  • 1 ek mustár
  • a tálaláshoz vajon ropogósra sütött kruton, nekem kenyér hiányában, vajas, enyhén sózott ropogós rozsos kenyér

A hagymát megtisztítom, félbevágom és vékonyan felszeletelem. Egy fazékban felhevítem az olajat és a vajat, és a hagymát közepes hőmérsékleten addig párolom, amíg elkezd kicsit karamellizálódni (minimum 10 perc). Fűszerezem, megszórom a liszttel, összekeverem és felöntöm az alaplével. 30 percig főzöm, majd belekeverem a mustárt és a tejszínt, összeforralom, és krutonnal/pirítóssal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Clafoutis koktélparadicsommal Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó. Hozzávalók: 20 dkg koktélparadicsom 2 tojás 1,1 dl… Tovább
  • Málnás smoothie Ehhez nem is fűznék sok kommentárt. Folyékony reggeli. Hozzávalók: 1,5 csésze* málna (vagy áfonya, vagy eper), lehet fagyasztott is 1 csésze tej 1 banán fél csésze joghurt opcionális: fél csésze jég *1 csésze = 2,5 dl Minde… Tovább
  • Karamellizált hagymás mártogatós Akkor jöjjön az első recept a Martha Stewart könyvemből (a konyhában a második, de az elsőt még nem írtam meg). Tegnap focimeccs előtt-alatt csináltam, még van hátra pár meccs, érdemes nekiállni. Úgyis ígértem ételeket a tév… Tovább
  • Paradicsomos babsaláta Megint GoodFood :-), mostanában vagy az újságokból főzök, vagy “klasszikusokat” csinálok meg újra, vagy csak összedobok egy salátát. Most majd emellé fel fog szerintem zárkózni a legújabb szakácskönyvem, Martha Stewart Ameri… Tovább
  • Banánfagylalt (tej- és gluténmentes, vegán) Már jó régen szembejött velem ez a recept, az abszolút hihetetlen 1 hozzávalós banánfagylalt, most a GoodFood volt az utolsó lökés, hogy na most már tényleg megcsinálom. Mivel csak banán van benne, mindenki eheti a banán-all… Tovább

0 megjegyzés: