2013. július 3., szerda

Fehércsokoládés mini-cheesecake

IMG_8818

Nagyon bírom a “Tiny food Party”-t, az írói azt vallják, hogy falatnyi méretben minden étel sokkal jobb. És tényleg.
Ráadásul nagyon jó recepteket mellékelnek ehhez a vezérelvhez. Csipegetnivalókat, szendvicseket, desszerteket, és még italokat is.
Nyilván rémes szokás, de szeretek este a meccshez enni valamit. Mondjuk olyankor az jelenti a vacsorát (és nem egy zacskó chipset, vagy egy családi méretű pizzát tolok be), úgyhogy mégsem rémes szokás. Nagyon jó ötleteket ad a könyv, a won-ton lap-ból kosárka sütése minimuffin-tepsiben például világbajnok ötlet, bármivel meg lehet tölteni (csirkesaláta, zöldségek, chilis bab....
Most a desszert-szekcióból választottam, és kivételesen nem a foci volt az apropó, hanem a “hétvégi desszert”. Meg izé, Levi névnapja. A sajátomat megjegyezni kb. 25 évembe telt, még van pár évem, amíg saját magamnak tett szemrehányás nélkül próbálhatom rögzíteni az övét.

A cheesecake magában is remek, de kicsit besüppedt a közepük, ezért raktam rá egy kis epret. Lehet áfonya vagy meggyöntetet is kanalazni rá, de csak tálalás előtt - maga a cheesecake elkészíthető előző nap is, igazán jót tesz neki pár hűtőben töltött óra.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze darált keksz (pl. zabfalatok)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 45 dkg krémsajt
  • 17 dkg fehércsokoládé
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vanília-kivonat
  • 1/4-1/3 csésze cukor

Egy minimuffin tepsibe dupla muffin-papírokat rakok*, és a sütőt előmelegítem 175 fokra. A darált kekszet összekeverem a vajjal, és a tepsi minden mélyedésbe 1-1,5 evőkanálnyit rakok. Az ujjammal vagy egy kanállal lenyomkodom.
Simára keverem a krémsajtot, majd hozzáadom a cukrot és a vanília-kivonatot. Egyesével belekeverem a tojásokat (és a tojássárgáját). Végül hozzáadom a lisztet és a megolvasztott (de nem forró) fehércsokoládét. Alaposan összekeverem, és a kekszmorzsára kanalazom.
20-25 perc alatt megsütöm (akkor jó, ha már nem folyós a közepe) – a normál muffin-méretűnek pár perccel több kell.
Teljesen lehűlve tálalom, magában, vagy gyümölccsel a tetején.

*nekem egy 24 lyukú minimuffin tepsi tele lett, és egy normál muffintepsiben még 6 normál méretűt tudtam sütni ebből az adagból.

2 megjegyzés:

Mona írta...

Kedves Lilla!

Nagyon tetszik a recept, de úgy tűnik, hogy én nagyon béna vagyok. Nagy muffin formában sütöttem 40 percig, a teteje már barnult, de a közepe folyós maradt (nagyon) :D Nincs ötleted mit ronthattam el?

Köszönöm, Móni

Lilla írta...

kicsit hülye kérdés, de biztos hogy krémsajtot használtál? (pl philadelpia) nem pedig sajtkrémet?

ki lehet próbálni mascarponeval is, azzal is mennie kell.

az egyébként normális az ilyen krémeknél, hogy amikor kiveszed a sütőből még "rezgős" kicsit, aztán ahogy hűl, megszilárdul.

nagy formához: van a blogon egy stahl judit féle cheesecake muffin. az mindig tökéletesen szokott nekem sikerülni, és abba túró és tejföl kell. esetleg próbáld ki azt