2014. február 5., szerda

Barna rizs tofuval – “Végigfőzni a Meatless-t”

És akkor itt is van az első tofus recept a könyvből, azt hiszem 9 lesz belőle összesen. (Azóta megcsináltam még egyet, az is jó lett). A tofu pácolása gyors (nyilván nem kell mellette állni és 20 percig nézni), a főzőzacskós rizs, gyakorlatilag “önjáró”, utána pedig nagyon gyorsan, pár perc alatt elkészül. A paprika lecserélhető más zöldségre, brokkoli, zöldbab, cukorborsó, répa vagy valamilyen káposztaféle is jó bele.

Hozzávalók:

  • 15 dkg tofu, 1,5 cm-es kockákra vágva
  • 12 dkg barnarizs megfőzve (azaz egy főzőtasaknyi)
  • 1-2 kaliforniai paprika (méretfüggő)
  • 4-5 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • (1-2 evőkanál reszelt gyömbér)*

Egy tálban összekeverem a mustárt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál szezámolajat, 1 evőkanál napraforgóolajat, 2 evőkanál szójaszószt. Beleforgatom a tofut, és legalább 20 percig szobahőmérsékleten állni hagyom.
Az újhagymát vékonyan felkarikázom, és a zöld részét félreteszem a díszítéshez. A paprikát kb. 2x2 cm-es darabokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőt felhevítek, és 1 evőkanál napraforgóolajon 30 másodpercig sütöm az újhagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát és a gyömbért. hozzáadom a tofut, pár perc alatt aranybarnára sütöm. Belekeverem a paprikát, a rizst, 2 evőkanál szójaszószt, és rendszeresen megkeverve addig sütöm, amíg minden átmelegszik – kb. 3 perc kell hozzá. Belekeverem a maradék 1 evőkanál szezámolajat, ha szükséges sózom, és a félretett újhagymával megszórva, azonnal tálalom.

*én a gyömbért kihagytam, mert szerintem ehetetlen

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rizs pirított zöldségekkel Gyors meg diétás, meg egészséges, mondhatni “all-in” :-) Ez is a kölcsönben nálam lévő readers digest könyvből van, lesz a héten más is belőle, minél előbb végig akarom főzni az engem érdeklő recepteket, hogy aztán visszaa… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább
  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább

1 megjegyzés:

Talula írta...

Elkészítettem, nagyon egyszerű volt és finom!A receptet jól lehet variálni, várom a többi meatless receptet is! :-)