2014. február 22., szombat

Burgonyás-pórés galette – “Végigfőzni a Meatless-t”

A könyv galettenek hívja, de szerintem ez a röszti. Mindegy végül is. Krumpli, póré, olaj, liszt. Pár perc és kész a vacsora. Én salátával ettem, Levi kicsit komolyabban, sült nürnbergi kolbászkákkal. De egy szép nagy adag remulád mártást is el tudok képzelni a tetején.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze reszelt krumpli (nagylyukú reszelőn)
  • 1 kisebb póréhagyma, keresztben félbevágva, és vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 evőkanál olívaolaj

A reszelt krumplit egy nagy tál hideg vízbe teszem, és 10 percig állni hagyom. Leszűröm, és saláta-centrifugával, vagy egy tiszta konyharuhával kinyomom belőle a vizet. Összekeverem a póréhagymával, a liszttel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Közepes hőmérsékletre (nálam 6-7 a 9-ből) melegítek egy nagy tapadásmentes serpenyőt. Beleöntöm az olajat, majd belesimítom a krumplis keveréket, és egy spatulával lenyomkodom. Addig sütöm, amíg az alja megpirul (6-7 perc, ha ennyi idő nem elég, melegebbre állítom a főzőlapot), majd egy tányér segítségével megfordítom, és magasabb hőmérsékleten (8 a 9-ből), 4-5 perc alatt a másik oldalát is arany barnára sütöm.
Salátával, cikkekre vágva tálalom.

Tapas-ként 8 adag (kb. 90 kcal cikkenként), vacsorára 2 adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirke burgonyapüré paplan alatt – aka pásztorpite Sajnos nem túl fotogén, de nagyon ízletes és egyszerű egytálétel, ráadásul a burgonyapüré különböző fűszerezésével könnyen változatossá tehető. Használhatunk hozzá különböző zöldfűszereket, fokhagymát, vagy már zöldségekbő… Tovább
  • Csirkés újhagymás pite Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – m… Tovább
  • Curry-s táskák Újabb vegetáriánus fogás, ezúttal curry-s zöldséggel töltött levelestészta-táskákat sütöttem. Nagyon sokféle curry krém illetve szósz van, a nagyon enyhén csípőstől a bivalyerősig, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, én… Tovább
  • Barackos gombóc Igazi klasszikus – amit nagyon-nagyon nem szeretek. Anyámnál mindig van a fagyasztóban felezett magozott sárgabarack, így egész évben bármikor lehet barackos gombócot főzni. A fagyasztó-leolvasztás közeledtével pedig egész… Tovább
  • Újhagymás burgonya-fasírt feta sajtos mártogatóval Könnyű nyári vacsora burgonyából, feta sajtból salátával. Nem minden hizlaló, bikiniellenes, üldözendő fogás, ami burgonyából készül. Hozzávalók: 50 dkg burgonya egy csokor újhagyma 25 dkg feta sajt kakukkfű… Tovább

0 megjegyzés: