2014. február 24., hétfő

Pizza – “Végigfőzni a Meatless-t”

Kicsit féltem, hogy részben teljes kiőrlésű lisztből készül a tészta, biztos az íz helyett a roppant-egészséges-vonal dominál majd, de nem.
Mindig egy megoldandó probléma, hogy vasárnap délben, jóga után farkaséhesen és fáradtan mit ebédeljünk. Ez a recept nagyon jó választás volt, a tésztát előző nap bedagasztottam, és a hűtőbe raktam éjszakára, reggel indulás előtt kiraktam a pultra, így pont megfelelő állagú lett mire hazaértünk. A szószt is megfőztem este, így csak az összeállítás és a sütés maradt. Azzal pedig éhesen is megbirkózom. Sokkal többel azért nem.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2/3 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csésze búzaliszt
  • 2/3 csésze langyos víz
  • 2 g porélesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tál kikenéséhez

a paradicsomszószhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hámozott egész paradicsomkonzerv (40 dkg), a paradicsom kicsit összevágva (vagy kézzel széttépkedve)
  • só, bors
  • 1 teáskanál oregánó

a tetejére:

  • mozzarella
  • friss bazsalikom

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztok (még egy kis vízre vagy lisztre szükség lehet), és kiolajozott tálban, lefedve a kétszeresére kelesztem – vagy a meleg szobában kb. 1 óra alatt, vagy a hűtőben 12-18 óra alatt. Hűtőben kelesztés esetén, érdemes minimum fél órával a sütés előtt kivenni.

A paradicsomszószhoz egy lábasban összekeverem az összes hozzávalót. Felforralom, és 30-40 percig főzöm. Kicsit be kell sűrűsödnie. Közben időnként megkeverem, és a paradicsomdarabokat kanállal szétnyomkodom. Hűlni hagyom, majd leszűröm.

A sütőt előmelegítem – olyan melegre, amit csak tud – nálam ez 250 fok, vannak 275 és 300 fokos maximumú sütők is, az még jobb, de figyelni kell a sütésnél, mert pár perc alatt megsül. Alsó-felső sütést, vagy légkeverést választok, és egy tepsit is bent hagyok, legyen forrósodjon fel az is mert a forró tepsibe fogom átemelni az összeállított pizzát.

A kész pizzatésztát két részre osztom, és a tészta feléből lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok (vagy kézzel kihúzkodom). Megkenem a paradicsomszósz felével, és mozzarellát pakolok a tetejére. Kiszedem a forró tepsit, átemelem bele a pizzát, és pár perc alatt megsütöm. A másik felével hasonlóan járok el. Bazsalikommal megszórva tálalom.

2 vékonytésztájú, kb. 30 cm-es pizza lesz belőle, 2-3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI. Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő sz… Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább
  • Lilluka-saláta Nem volt semmi recept a kiinduláshoz, csak az, hogy mi van itthon és mit szeretek. És hát mikor nevezzek el magamról salátát, ha nem a lányságom végnapjaiban. Hozzávalók: 6-7 dkg bulgur 1 kukorica konze… Tovább
  • Sütőtökös sajtos tészta Avagy sütőtökös mac’n’cheese. Én azt hiszem egy kicsit sok sütőtököt raktam bele, mert a sajt ízét alig lehetett érezni, de végül is szeretjük a tököt és hát ennyi volt itthon… Kíváncsi vagyok besárgulunk-e a sok sütőtöktő… Tovább
  • Spenótos palacsinta sajtkrémmel Állítólag nagyon jó lett, én csak a sajtkrémet kóstoltam, az nagyon ízlett. Én csak 15 dkg spenótot raktam a palacsintába, nyugodtan lehet ennél többet is, mert állítólag nem volt túl erős spenót íze. Tej pedig elég sok kel… Tovább

0 megjegyzés: