2009. szeptember 13., vasárnap

Cukkinis lasagne

lasagne1

Nagy zöldségfogyasztóként szerintem legalább olyan jó, mint a darált húsos, paradicsomos, besameles változat. A fokhagymás cukkini régóta nagy kedvencem köretként nagy kedvencem, most mindezt megfejeltem némi ricottával és paradicsomszósszal, és kész is a gyors vegetáriánus lasagne.

Hozzávalók:

  • 9 lasagnelap
  • 75 dkg cukkini
  • 25 dkg ricotta
  • 40 dkg darabos paradicsomkonzerv
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, cukor
  • bazsalikom, oregano, majoranna, kakukkfű
  • 1 maréknyi reszelt sajt

Ehhez a recepthez kivételesen előfőzöm a lasagne-lapokat, mivel hajlamosak összetapadni, ezért rétegenként főztem őket, hogy rögtön a tepsibe tudjam kiszedni, így nem kellett olajjal megkenni, hogy ne ragadjanak össze felhasználásig. Egy nagy fazékban vizet forralok a tésztafőzéshez, majd elkezdem hármasával 5-5 percig előfőzni a lapokat. Úgy időzítem a tésztafőzést, hogy mire megfő az első adag, készen legyen a kétféle mártás. A cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszelem, és az olívaolajon átforgatom, hozzáadom a fokhagyma felét, kicsit megsózom, és néhány perc alatt megpárolom. Belekeverem a ricotta felét-kétharmadát, és még pár percig együtt melegítem. A paradicsomkonzervet egy tálba öntöm, hozzáadom a maradék fokhagymát, egy csipet cukrot, a zöldfűszereket, sózom, borsozom, és a mikróban kicsit megmelegítem. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és előveszek egy akkora tepsit, amit három lasagnelap lefed (kicsi átfedés lehet köztük). A tepsit kicsit kiolajozom, eligazítom benne a három tésztalapot, megkenem a paradicsomos mártás harmadával, és rákanalazom a cukkini felét. A következő körben ugyanígy járok el: három lasagnelap, a maradék paradicsomos mártás fele (azaz a következő harmad), és a maradék cukkini. A tetejére kerül az utolsó 3 tésztalap, a maradék paradicsomos mártás, kiskanállal rákanalazom a ricottát, megszórom a reszelt sajttal, és 15 percig sütöm. Azonnal forrón tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább
  • Norma tésztája Én tényleg próbálkozom a padlizsánnal, de kicsit úgy vagyok vele, mint a teljeskiőrlésű liszttel, hogy hát meg lehet enni, de azért hát hmmm…. azért nem jó. Igazából a padlizsán egyetlen mentsége a létre, a kertben faszénen… Tovább
  • “Kínai sült tészta” Nem hiszem, hogy igazából sok köze van Kínához, viszont a kínai kifőzdékben árult zöldséges sült tésztára hasonlít. Néha szoktam hozzá “omlós csirkét” is sütni, de az esetek kb. felében csak magában esszük. De szószos ázsia… Tovább
  • Spagetti húsgombóccal Nem tudom miért tartott ennyi ideig, hogy megcsináljam az első paradicsomos-húsgolyós spagettimet. Érthetetlen, kicsit ugyan macerás a húsgolyók böngyörgetése, de annyira azért nem, hogy visszatartson (és kevésbé türelmes… Tovább
  • Tejben-vajban főtt csirkecomb Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom… Tovább

0 megjegyzés: