2011. április 19., kedd

Tejben-vajban főtt csirkecomb

IMG_6888

Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom a gagyogást (az az elméletem, hogy a babák sem bírják, csak nem tudnak szólni – a majdnem óvónő húgom azt mondta, hogy a babák a mély hangokat szeretik, még egy indok hogy ne vinnyogjak nekik), de nekem ne gagyogjon egy 40es vagy hányas nő a csirkecombokról.

Amúgy minimálisat változtattam, a keményítőt feleannyi kukoricalisztre cseréltem. egyrészt mindig túl sok keményítővel dolgozik, másrészt nekem szimpatikusabb a kukoricaliszt, mint a burgonyakeményítő (nem elveim vannak, hanem állagra szerintem gusztább). És szerintem fölösleges a hús előtt pirítgatnia  fokhagymát, valamint a csirkecombból rengeteg zsír sül ki, érdemes leönteni.

Hozzávalók:

  • 4 csirke felsőcomb
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 (bio) citrom
  • 1 teáskanál zsálya
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 3-5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj

Egy serpenyőben az olajon pár perc alatt mindkét oldalát megpirítom a comboknak, majd kiszedem őket, és kiöntöm a zsírt. A húsdarabokat visszarakom a serpenyőbe, mellédobom a megpucolt fokhagymagerezdeket, és miután kicsit megpirultak, felöntöm a tejjel és hozzáadom a vajat. A tej kb. a hús feléig kell érjen. A citrom héjából zöldséghámozóval 4-5 nagy csíkot vágok, a szószba dobom, beleszórom a zsályát, és félig lefedve 25-30 percig főzöm. Ha nagyon elfő alóla az összes tej, öntök még hozzá. Kiszedem a combokat, a mártásból kihalászom a citromhéjakat, és ha nagyon kevés, némi tej hozzáadásával simára turmixolom. Belekeverem a kukoricalisztet, egy fél citrom levét és felforralom. Visszapakolom bele húst, sózom, borsozom, és főtt tésztával tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Fahéjas szívek Nagyon gyorsan elkészülő (és elfogyó) édes falatkák kávéhoz, teához, vagy fagylalthoz. Alig tudtam pár darabot megmenteni a fényképezéshez (és ahhoz is kellett némi veszekedés). Nem mértem, hogy hány kanál fahéj fogyott, s… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Mozzarellás tőkehalfilé Volt még itthon egy kb. 12 dekás tőkehal-szelet, amit nem akartam sem panírozgatni, sem lisztbe forgatni, és úgy megsütni. Nem mintha baj lenne, ezekkel a módszerekkel, de nem volt kedvem se a tűzhely mellől figyelni, hogy… Tovább

0 megjegyzés: