2009. szeptember 9., szerda

Padlizsánkrém – vinete

vinete1

Hogy egészen pontos legyek: erdélyi padlizsánkrém. Az anyámtól tanult változat meglehetősen minimalista, de kár lenne fokhagymával, vagy ennél több hagymával elrontani a padlizsán zseniális füstös ízét. Ez is olyan, mint a kürtőskalács, lehet sütőben is sütni, de nem érdemes. Az egésznek a lényege a tűzön (nem szénen, tűzön, lángok között) sütött padlizsán. Azon kívül, hogy a padlizsán húsa sokkal világosabb marad, értelmet nyer tőle a padlizsánkrém körüli felhajtás. Érdemes nagy adagot sütni belőle, és összetörve, ízesítés nélküli állapotban lefagyasztani pár adagot. Az általam kedvelt majonézes változat a téli/magyar ízlés szerint készülő, a helyiek a nyáron készített padlizsánkrémbe nem tesznek majonézt, csak pár kanál olajat (napraforgót, nem olívát).

Hozzávalók:

  • 3 nagy padlizsán
  • 2 evőkanál reszelt hagyma (a lé nélkül, amit reszelés közben enged)
  • 4-5 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé

Rakok egy jó nagy tüzet, és a tűzben, többször megforgatva megsütöm a padlizsánokat. Akkor jó, ha a héjuk már kicsit szenes, és a belsejük puha. Miután kihűlt kiszedem a padlizsánok belsejét, és egy fa lapáttal összetöröm. Szerintem ehhez nem érdemes elővenni az aprítót, mert elég puha és pépes lesz a sütéstől a padlizsánok belseje. A levet, amit hűlés közben enged, leöntöm róla, mert túl híg lenne tőle a krém. Végül belekeverem a hagymát, a majonézt, az ecetet, megsózom, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Ha a hagyma nem csípős, lehet akár azonnal fogyasztani, de ha csíp, érdemes megvárni, amíg elmúlik a csípőssége, hogy ne nyomja el a padlizsán ízét.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Waldorf saláta csirkével Nyilván leginkább Waldorf-saláta Lilla-módra – nem kevertem hozzá házi majonézt, sosem szoktam, és egy kis csirkehúst is kevertem bele, hogy egy kis zsemlével megfelelő legyen ebédre. A diót mindig csak a végén szoktam rászó… Tovább
  • Ír kék sütemény Bár alapvetően nem vagyok édesség-párti/függő/mániás, mégsem rajongok nagyon a sós süteményekért. Azt hiszem azzal van összefüggésben, hogy nem iszom alkoholt – a legtöbb sós sütemény unalmas, túl sós és roppant szomjas lesz… Tovább
  • Zelleres-kéksajtos mártogatósHamburgerbe, hús mellé, vagy csak mártogatni chipshez, zöldségekhez: Hozzávalók: 5-6 dkg kéksajt (pl. gorgonzola) 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál majonéz 1 kávéskanál fehérborecet 2-3 szál zeller nagyon vékonyan felkarikázva A … Tovább
  • Bébispenót-eper saláta Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-) És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és … Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább

0 megjegyzés: