2011. május 19., csütörtök

Bébispenót-eper saláta

IMG_6975

Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-)

És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és tetszett nekem is nagyon, hogy én alapból utálom a spenótot. Még a mirelit pizza dobozát* is tüzetesen átnézem, hogy ami a képen bazsalikom kupacnak tűnik, arról ne sütés után derüljön ki, hogy spenótkupac**. De a bébispenótnak – legalábbis egy doboznyi alapján – nincs spenót íze. Zöld meg ropog, és eperrel és kecskesajttal zseniális triót alkot. És öntet nélkül nagyon jól bírta a másnapi dobozban szállítást.

*nem gyakran veszünk mirelit pizzát, de volt már rá precedens, alapvetően semmi bajom vele, csak néha azokban is túl sok nekem az élesztő, aztán meg jön a gyomorégés. Ezért ezer éve nem csináltam se pizzát se kelt tésztát. Épp’ pipa vagyok az élesztőre, és szedek így is elég gyógyszert, nem kell még savlekötő is, ha nem muszáj.
**mert igen, sajnos van ilyen

Hozzávalók:

  • 100 g bébispenót
  • 120-150 g kecskesajt
  • eper
  • kesudió
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet bazsalikom

A megmosott, megszárított spenótleveleket elosztom három tányéron, elnegyedelt epreket teszek rájuk, és megszórom őket kecskesajt kockákkal és durván összevágott kesudióval. Az ecetet, az olajat, a citromlevet és a bazsalikomot összekeverem (legegyszerűbb egy pici – sűrített paradicsomos – befőttesüvegben összerázni). Az öntetet a salátára locsolom, és azonnal tálalom.

3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos makaróni „Mac ’n’ cheese”, azaz sajtos makaróni, az angolszász anyukák egyik receptje arra az esetre, ha sok éhes gyereket akarnak jóllakatni. Természetesen ennek is van már por változata a nagy vízen túl, amihez csak vizet kell ke… Tovább
  • Pestos focaccia A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett… Tovább
  • Csőben sült brokkoli Ritkán eszem brokkolit, mert „egyesek” a puszta említését sem bírják, a szagáról és a látványról nem is beszélve. Ezért amikor végre hozzájutottam, olyan formában akartam elkészíteni, hogy jól érvényesüljön az íze, és ne k… Tovább
  • Grillezett, sajttal töltött gomba Le kell adnom pár jópár 10 kilót, úgyhogy kicsit eluralkodnak mostanában a valami grillezett/sült salátával jellegű főételek, és megpróbálok olyan süteményeket sütni, amiket nem szeretek, hogy ne azon múljon a dolog, hogy … Tovább
  • Sajtos labdacsok Nagyon hasonló a sajtos rolóhoz, de az elkészítéséhez nincs szükség speciális eszközre (köröket akár kicsi pohárral is lehet szaggatni), és ezeket a sajtos labdacsokat egyszerre el lehet tüntetni, ami esetleg számíthat egy… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jó lett! Szerintem én még soha nem ettem bébi spenótot. Ez a recept is bizonyítja, hogy az eper milyen jó saláta alapanyag, az én receptemet sokan kételkedve fogadták.
Szeretem a kesudiót, de néha az olajos magvaktól csúnya lesz a bőröm.:( Szerencsére nem mindig.:)

Lilla írta...

tavaly csináltam görögdinnyés (fokhagymás pácolt fetás) meg grillezett nektarinos salátát is, mindkettő alapvetően sós volt a fetától, és állati jó lett mindkettő.
ezen nagyon kevés kesudió volt, talán adagonként egy púpos teáskanálnyi