2009. szeptember 14., hétfő

Paradicsomos-kéksajtos lepény

lepeny2

Fantasztikus előétel, a karamellizált lilahagyma, a koktélparadicsom, és a kéksajt hihetetlen egységet alkot. Nálam hedonistábbaknak egy kis borral, nekem csak buborékos vízzel :-)

lepeny1

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (50 dkg)
  • 6 kis fej lilahagyma (kicsit voltak nagyobbak, mint egy pingpong labda)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 12 db koktélparadicsom
  • 6 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál balzsamecet
  • kb. 7 dkg kéksajt

A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés), és 2 tepsit kibélelek sütőpapírral. A hagymát megpucolom, és cikkekre vágom. Egy teflon serpenyőben felhevítem az olajat, és átforgatom rajta a hagymát. Miután mindenhol üvegesre párolódott, hozzáadom a cukrot, és a balzsamecetet, és nagy lángon addig kevergetem, amíg a leve besűrűsödik, és minden hagymát karamellréteg von be. A leveles tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és 6 darab téglalapot vágok belőle. A tésztalapokat tepsibe teszem, egyenletesen eloszlatom rajtuk a karamellizált hagymát, mindegyiket megszórom 2-2 cikkekre vágott koktélparadicsommal és morzsolt kéksajttal. Kicsit megsózom, és kb. 15 perc alatt készre sütöm. Forrón tálalom.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gránátalmás pohárkrém Ritkán veszek gránátalmát, nem is a leggyakrabban árult gyümölcs nálunk, úgyhogy ebben végül is semmi meglepő nincsen. Pedig sokoldalúan felhasználható, és én még felnyitni is szeretem, van abban valami csodálatos, ahogy a… Tovább
  • Kakaós sült körte Vettünk egy üveg csokoládé likőrt, ami nem fogy túl gyorsan – látszik, hogy nem iszom alkoholt, csak ételekbe használok, és a fagyasztó is tele van tojásfehérjékkel, kombináltam a kettőt némi körtével, és kész is a hétvégi… Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább
  • Borsós-póréhagymás spagetti Villámgyorsan elkészíthető, nyarat idéző fogás, amit ráadásul egész évben bármikor elkészíthetünk – póréhagyma és mirelit zöldborsó mindig van a boltban. A legtöbb tészta igazán csak frissen jó, de ez még másnap is jó volt… Tovább
  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább

0 megjegyzés: