2009. november 19., csütörtök

Mogyoróvajas keksz

keksz1

Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és már a legkisebbeket is be lehet vonni, biztosan élvezettel nyomkodják a tésztát a puffasztott rizsbe. Az ősz hidegebbre fordultával egyre többször esik jól a délutáni testet-lelket melengető sütögetés.

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 cukor
  • 10 dkg darabos mogyoróvaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • puffasztott rizs (kb. 3-4 dkg kellett)

A vajat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a tojást, és addig folytatom a keverést, amíg (nagyjából) homogén lesz. A sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeverés) és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajas keverékhez adom a mogyoróvajat, és simára keverem. A lisztet egy tálba szitálom és összekeverem a sütőporral, majd 3-4 adagban a tésztába dolgozom. Egy tányérba szórom a puffasztott rizst. A tésztából teáskanálnyi adagot teszek a kezembe, golyóvá formázom, beleteszem a puffasztott rizsbe, kicsit meglapogatom, hogy beleragadjon a rizs, és a tepsibe teszem. Kb. 20 perc alatt megsütöm, és a tepsiben hagyom kihűlni.

Kb. 25 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: