2009. november 18., szerda

Diós céklasaláta

cekla1

Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert hűtőben legalább 3 napig eláll.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • só, bors
  • 5 evőkanál almaecet
  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 közepes alma
  • 8 dkg dió

A céklákat alaposan megsikálom, és a köménymaggal és kevés sóval ízesített vízben puhára főzöm. Ha langyosra hűltek, megpucolom őket, és miután kihűltek, apró kockákra vágom. Közben az ecetben elkeverem a cukrot és kevés sót, apránként, folytonos keverés mellett hozzáadom az olajat. A hagymát félkarikákra vágom, és az öntethez adom. Az almát meghámozom, kis kockákra vágom, és a céklával együtt az öntethez keverem azt is. A dióból pár szemete félreteszek a díszítéshez, a többit pedig durvára vágva a salátához adom. Alaposan összekeverem, és lefedve pár órára a hűtőbe teszem. A tetejére szórom a félretett diót, és pirítóssal tálalom.

Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, de szép!
És milyen iszonyatosan finom a cékla.