2009. szeptember 17., csütörtök

Sajtos kiflik

sajtoskifli1

Mennyei, omlós sós kiflik – bableveshez, uzsonnára, vagy csak úgy… Ebből a mennyiségből 48 darab lesz, kisebb létszám esetén fél adagot érdemes sütni, mert frissen a legjobb.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 32 dkg kefir
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor

A töltelékhez:

  • 25 dkg vaj / margarin
  • 1 evőkanál só

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt

A cukrot elkeverem a tejben, és felfuttatom benne az élesztőt. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrok (a kefirt több részletben adom hozzá, mert nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükség van). A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, és kör alakúra nyújtom . A vajat (margarint) habosra keverem a sóval. Ezzel a töltelékkel megkenem a tésztalapok felét, majd lefedem a maradék négy lappal. Kicsit megnyomkodom, hogy összeragadjanak, ezután minden kört tizenkét cikkre vágok. Az így kapott cikkeket a szélesebbik felénél fogva feltekerem és tepsibe teszem. A tepsiben hagyom megkelni, megkenem a tojássárgájával, megszórom reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 190-200 fokon megsütöm.

48 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Tőkehal petrezselyem-mártással A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár l… Tovább
  • Francia briós Előre le kell szögeznem: nem tévedés se a vaj, se tojás mennyisége, a franciák már csak ilyenek, sok tojással és sok vajjal dolgoznak. Valahol azt olvastam, hogy képesek olyan brióst is sütni, amiben 1:1 a vaj és a liszt a… Tovább
  • Sajtos-tejfölös pogácsa Valami miatt nem szoktam pogácsát sütni. Nincsen semmilyen konkrét indoka, így alakult. Pedig szeretem a pogácsát, türelmem is van a hajtogatós dolgokhoz. Mindenesetre most megtört a jég, sós süteményt akartam vinni másnap… Tovább

0 megjegyzés: