2010. április 5., hétfő

Fehércsokoládés-meggyes sütemény

fehercsokissuti2

„Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és a fehércsokoládés-rumos meggyes krém nagyon jól passzoltak egymáshoz, azt hiszem, fehércsokoládé van is meggyes töltelékkel. Nyáron friss gyümölcsből is lehet készíteni, csak akkor szerintem érdemes egy kis rummal meglocsolni a tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 17,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál tej
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 14 dkg vaj
  • 14 dkg barna nádcukor
  • 3 tojás

A krémhez:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 20 dkg rumos meggy összevágva (befőttből lecsöpögetve)
  • kb. 0,7 dl tejszín és ugyanannyi tejföl (20%os)

A vajat kicsit megolvasztom a mikróban, majd összekeverem a cukorral, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet elkeverem a sütőporral, több részletben a tojásos keverékhez adom, végül a tejjel hígítom. A tejcsokoládét apróra vágom – nem baj, ha vágáskor sok kis forgács keletkezik -, és a tésztához keverem. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel), és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Belesimítom a tésztát, spatulával elkenem a tetejét, és kb. 20-25 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, kiborítom a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt, és félbe vágom. A krémhez gőz fölött vagy mikróban megolvasztom a fehércsokoládét, belekeverem a tejszínt és a tejfölt, és a felét az összevágott meggyhez keverem. Az egyik tésztalapot megkenem a meggyes krémmel, rányomom a másik lapot, és megkenem a tetejét a fehércsokoládé krémmel. Lehet a tetejét meggyszemekkel, csokoládéforgáccsal dekorálni, és tálalás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni, hogy a krém lehűljön, és megszilárduljon.

Kb. 10 szelet lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

wildfox írta...

10-es skálán 11-es :)

Ági, aki főz írta...

De jó dolgotok van nektek! Nagyon jól hangzik ez a kombináció!