2010. január 22., péntek

Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával

tokoscsirke2

A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hideg sütőtök. Biztosan fogom még készíteni, mert gyorsan megvan, és másnap is nagyon jó, és akár hidegtálon is fel lehet tálalni.

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 2 csirkecomb
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál mustár

Az almás sütőtökhöz:

  • 50-60 dkg sütőtök
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 alma
  • citromlé
  • 1 marék tökmag

Az öntethez:

  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál balzsamecet (vagy almaecet)

Először elkészítem a húshoz a mázat: a mézet összekeverem a mustárral és a ketchuppel, és kb. a felét a csirkecombokra kenem. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütöm, majd rájuk kenem a maradék mázat, és készre sütöm – ez még kb. 30 perc, hegyes kést szúrok a húsba, és ha tiszta lé jön belőle, elkészült. Közben a sütőtököt vékony szeletekre vágom, és a hagymát felaprítom. Az olajon (2 evőkanál) pár percig együtt sütöm őket, majd félreteszem hűlni. Az almák magházát eltávolítom, kockákra vágom, és meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A tökmagot serpenyőben szárazon megpirítom, és az öntet hozzávalóit összekeverem. Ha kihűlt a sütőtök, összekeverem az almával és a tökmaggal.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tonhalkrém II. Egy másik, főtt tojásos verzió már szerepelt a blogon, ehhez Martha Stewart nagyszerű könyvét (az american food-ot) csaptam fel. Nem számoltam még meg, hogy hány ételt főztem meg eddig belőle, de eddig 100%-on teljesít. Az é… Tovább
  • Mustáros lencsesaláta Szerintem a legtöbben egyszer esznek egy évben lencsét – újévkor, mert akkor muszáj. Most komolyan felnőtt embereknek miért muszáj bármit is megenniük, ha nem szeretik (pláne ha az otthoni menüről van szó, arra azért mindenk… Tovább
  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Szendvics + saláta Most már én is elkezdek készülni a karácsonyra (utolsó zh is lement, juhu), de amíg feltöltöm a hűtőt és a kamrát, közzéteszem azt a pár receptet, ami az elmúlt 1-2 hét terméséből kimaradt. A múltkori hagymaleveshez hasonlóa… Tovább
  • Hamburger mézes-mustáros szósszalEredetileg nem akartam posztolni ezt a receptet, kép sem készült, mert a 100. hamburger, mit lehet még ezügyben újat mondani, meg trükközni…És lehet, még én is meglepődtem, hogy mennyire jó lett. Az utóbbi hónapok legjobb bur… Tovább

5 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki!

Wise Lady írta...

Csodaszép és jól hangzik mindkettő!
Vess meg, de külön tálalnám őket, nem együtt. Nekem kicsit túlhangsúlyozott az édes elem ebben az összeállításban első olvasásra. Az almás sütőtök kiváló előétel lehetne, akár magában is. Lehet pottyantanék egy két fekete olivabogyót is közé. Nagyon tetszik, ki fogom próbálni. A mézes csirkéhez pedig sós köretet adnék. Persze kóstolás nélkül mondtam ezt, úgyhogy nem tudom, milyen volt :D

Lilla írta...

eredetileg csilis volt a comb, de nem rajongok a csípősért, próbáld ki mustáros csilis csirkével, és akkor csak a tök édes.

az emberem magában ette a maradék tököt, neki úgy is nagyon tetszett, szóval jó az előételnek is :-)

Névtelen írta...

A csirkét egyáltalán nem kell sózni?

Lilla írta...

én nem raktam mert a ketchupben és a mustárban is van szerintem elég, de ha neked az kevés, rakhatsz kicsit a pácba.