2010. január 27., szerda

Párolt lilakáposzta

lilakaposzta1

Általában hanyagolom a káposztás ételeket, sosem tudok mit kezdeni a káposzta „másik felével”, elég kicsit pedig nem árulnak. Most is elajándékoztam a maradékot. Két főre nem jó káposztát készíteni. A köret persze nagyon finom belőle, amit nyilván mindenhol máshogy fűszereznek, én a következőképpen készítem.

Hozzávalók:

  • fél lila káposzta (kisebb darab fele)
  • 1 hagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 dl fehérbor

A hagymát és a káposztát vékonyan felszeletelem. Az olajon megpárolom a hagymát (ne barnuljon meg!), majd rádobom a káposztát, és pár perc után hozzáadom a babérlevelet, a cukrot és a bort, megsózom, és fedő alatt puhára párolom. Időnként átkeverem, és ha nincs alatta elég lé, kevés vizet adok hozzá. Kb. egy órát párolom, majd megkóstolom, hogy megpuhult-e már. A kész párolt káposztát sült kacsa vagy disznóhús mellé adom.

kb. 3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Müzlis-fahéjas csiga Újabb nemszeretem-sütemény. Ezúttal azért, mert egyesek unták a müzli-joghurt reggeliket. Végül is ebben is van mindkettő, de kicsit más formában. Semmi eget rengetőt nem csináltam, csak egy alap kelt-tésztában a liszt har… Tovább
  • Sütőtökös sajtos tészta Avagy sütőtökös mac’n’cheese. Én azt hiszem egy kicsit sok sütőtököt raktam bele, mert a sajt ízét alig lehetett érezni, de végül is szeretjük a tököt és hát ennyi volt itthon… Kíváncsi vagyok besárgulunk-e a sok sütőtöktő… Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább
  • Csokoládé fondueA készletet már megmutattam. Aztán amikor kipróbáltuk, nem készült fotó, túl izgatott voltam hozzá. Pedig csináltunk már csoki-fondüt, igaz nem sokszor, de azt hugi készletével, és hát az azért mégsem pont ugyanolyan. Érthető… Tovább
  • Fokhagymás cukkinifőzelék Nagy közös kedvencünk a cukkini és a fokhagyma duója kb. minden formában. A főzelékek között is az egyik kedvenc. Nálam most lehet, hogy ez a párosítás a csúcstartó, cukkini főzelék rántott sajttal. Mivel a cukkini elég di… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon imádom a párolt lilakápit!Ipari mennyiséget el tudok belőle pusztítani csak úgy magában! Tegnap akartam venni, de aztán lemondtam róla!

Lilla írta...

akkor neked nincs ilyen "minden káposzta túl nagy" problémád mint nekem :-)