2010. január 27., szerda

Párolt lilakáposzta

lilakaposzta1

Általában hanyagolom a káposztás ételeket, sosem tudok mit kezdeni a káposzta „másik felével”, elég kicsit pedig nem árulnak. Most is elajándékoztam a maradékot. Két főre nem jó káposztát készíteni. A köret persze nagyon finom belőle, amit nyilván mindenhol máshogy fűszereznek, én a következőképpen készítem.

Hozzávalók:

  • fél lila káposzta (kisebb darab fele)
  • 1 hagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 dl fehérbor

A hagymát és a káposztát vékonyan felszeletelem. Az olajon megpárolom a hagymát (ne barnuljon meg!), majd rádobom a káposztát, és pár perc után hozzáadom a babérlevelet, a cukrot és a bort, megsózom, és fedő alatt puhára párolom. Időnként átkeverem, és ha nincs alatta elég lé, kevés vizet adok hozzá. Kb. egy órát párolom, majd megkóstolom, hogy megpuhult-e már. A kész párolt káposztát sült kacsa vagy disznóhús mellé adom.

kb. 3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Sárgarépás reteksaláta Ez a sárgarépa saláta leginkább a savanyúságokra hasonlít a felhasznált ecetmennyiség, és az elkészítési mód miatt, ami – kiindulva a magyarok savanyúság szeretetéből – sokak számára szimpatikus lehet. Aki azonban szelídeb… Tovább
  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább
  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Joghurtos vaníliakrém Volt egy relatíve sikertelen tortasütésem, melynek eredményeként a kész tortán kívül lett egy 26 cm-es, kókuszos kevert tésztájú tortalapom, ami elég lassan fogyott. Ki kellett hozzá találni valamit, mert én nem vagyok az … Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon imádom a párolt lilakápit!Ipari mennyiséget el tudok belőle pusztítani csak úgy magában! Tegnap akartam venni, de aztán lemondtam róla!

Lilla írta...

akkor neked nincs ilyen "minden káposzta túl nagy" problémád mint nekem :-)