2010. június 26., szombat

Karamelles kakaótorta

Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez volt a legutolsó, a saját kis szülinapi tortám, ami roppant egyszerű, és gyorsan össze is lehet rakni, ami most különösen jól jött. A tejszínhabból álló krém túl egyszerűnek tűnhet, de a karamellöntettel nagyon jól kiegészítette a kakaós kevert tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg világosbarna nádcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 11 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 10 dkg tejföl

A töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • pár kanál karamell-öntet

A tetejére:

  • csokireszelék

A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom egyesével a tojásokat. A kakaóport és a sütőport a liszthez adom, majd a tejföllel váltakozva a tojásos masszába keverem. Két 18 vagy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. A tejszínt félig felverem, majd karamellszósszal édesítem, és kemény habbá verem. Egy tortalapot tányérra teszek, megkenem a hab felével, karamellöntetet csurgatok rá, befedem a másik lappal, rákenem a maradék habot és csokireszelékkel és karamellöntettel dekorálom. Rögtön kicsit szétcsúszós volt, de ez később megjavult.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lime-os trüffel Születésnapi ajándéknak készült, és nagyon ízlett az ünnepeltnek (is) – pár darabot persze megtartottam magunknak belőle, mert elég sok lesz ebből azt adagból. Szerintem mindenképpen érdemes lime-mal készíteni, és nem citr… Tovább
  • Lúdláb torta Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levén… Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább
  • Kétszínű gofri (laktózmentes) Ezt is a Nők Lapja Konyháből csináltam, de ez működött a múltkori epres rolóval ellentétben. Egy kicsit tömörebb volt, mint amit anyám szokott sütni, de azzal ellentétben ez laktózmentes, és a kétféle szín miatt mégiscsak … Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Te még bika vagy? Mert az építészet és a bika igen csak összetartoznak.:)

Lilla írta...

még éppenhogy :-) május 20

Felhőlány írta...

Utólag kívánok Neked Nagyon Boldog Szülinapot! :) Nem mondom, szép kis tortával ünnepeltél! :)) A karamelles vonulat miatt (is) nagyon tetszik! :)