2010. június 26., szombat

Karamelles kakaótorta

Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez volt a legutolsó, a saját kis szülinapi tortám, ami roppant egyszerű, és gyorsan össze is lehet rakni, ami most különösen jól jött. A tejszínhabból álló krém túl egyszerűnek tűnhet, de a karamellöntettel nagyon jól kiegészítette a kakaós kevert tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg világosbarna nádcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 11 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 10 dkg tejföl

A töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • pár kanál karamell-öntet

A tetejére:

  • csokireszelék

A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom egyesével a tojásokat. A kakaóport és a sütőport a liszthez adom, majd a tejföllel váltakozva a tojásos masszába keverem. Két 18 vagy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. A tejszínt félig felverem, majd karamellszósszal édesítem, és kemény habbá verem. Egy tortalapot tányérra teszek, megkenem a hab felével, karamellöntetet csurgatok rá, befedem a másik lappal, rákenem a maradék habot és csokireszelékkel és karamellöntettel dekorálom. Rögtön kicsit szétcsúszós volt, de ez később megjavult.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sóskafőzelék Novemberig van még a piacokon friss sóska, akinek van türelme a (látszólag) nagy mennyiségű levél megtisztogatásához, az mindenképp’ használja ki ezt az időszakot – én anyámmal értek egyet: ezzel legközelebb akkor fogok sz… Tovább
  • Taboulleh Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és … Tovább
  • Kakaós csiga Azt hiszem, megvan a tökéletes kakaós csiga recept. Leveles, de nem száraz, és kelt tészta, de nem kalács. A megoldás egy-két hete az orrom előtt volt, de csak most jutott eszembe a házi leveles tészta ilyen felhasználása.… Tovább
  • Túrós-meggyes rétes A két klasszikus rétes ötvözése. A korábban kifejtett mazsola-fóbiám miatt ezt preferálom a mazsolás-túrós helyett. Télen lecsöpögtetett konzerv meggyből is lehet készíteni, akkor kevesebb cukor is elég a töltelékbe. Hozz… Tovább
  • Nachos fekete babbal Elvileg előétel – akkor szerintem 4 főnek is elég, mi ketten ettük vacsorára. Nagyon jól csúszik mellé a sör… Ideális vendégváró, a babot korábban is meg lehet főzni (sőt, konzervből is lehet készíteni, bár én még nem látt… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Te még bika vagy? Mert az építészet és a bika igen csak összetartoznak.:)

Lilla írta...

még éppenhogy :-) május 20

Felhőlány írta...

Utólag kívánok Neked Nagyon Boldog Szülinapot! :) Nem mondom, szép kis tortával ünnepeltél! :)) A karamelles vonulat miatt (is) nagyon tetszik! :)