2010. december 31., péntek

Mogyoróvajas-csokoládés keksz


Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevésbé zsír-dömpinges, mint mondjuk a tésztás kötet, és kevésbé tűnik túlcukrozottnak, mint a muffinos. Szerintem ehhez használtam el a legtöbb jelölőt. Én ugyanis megszállott post-it jelölő vagyok, minden új szakácskönyvet pikkpakk átolvasok, és bőszen ragasztgatok (már párszor meg is kaptam, hogy “mi van, így összeragasztgatva kaptad/vetted”).
Egyszerű, omlós csokoládés keksz. Ez a dupla adag, szerintem nem nagyon érdemes ennél kevesebből sütni. És most laktózmentesen csináltam, vaj helyett laktózmentes margarin került bele, hogy huginak is megfelelő legyen.
Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy kisméretű étcsokoládé-lencse)
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
A puha vajat és a cukrot habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgájákat és a mogyoróvajat. A szódabikarbónát a liszthez adom, majd több részletben a vajhoz keverem/gyúrom. Végül belegyúrom a csokoládé-lencsét is (vagy kis darabokra vágott csokoládét). A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kis golyókat formázok, a tepsiben kicsit kilapítom őket, és kb. 15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Marhahúsos-gombás sült spagetti   Egyedül voltam hétvégén itthon, ami két dolgot jelent: kiolvasok minimum egy könyvet és dőzsölök azokban az alapanyagokban, amikre Levi allergiás. Nagy badass vagyok, mi? Úgyhogy most semmi vegán, meg tejmentes, meg s… Tovább
  • Reggeli tojás és burgonya egytál–”Végigfőzni a Meatless-t” Az eredeti neve potato and zucchini hash, nem tudom, hogy lehetne ezt legjobban lefordítani, jobb híján reggeli tojás és burgonya (krumpli, na) egytál lett belőle. A lényeg: egy serpenyőben megpirítunk néhány zöldséget, és f… Tovább
  • Gofri édesburgonyával (tejmentes) Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-) De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Kókuszos muffin Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején). Úgyhogy muffin. Jó sok kókusszal. És nem tévedés, tényleg csak négy (max… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezek szerint érdemes lesz mennem érte még egy kört a jövő héten :)

GasztroRéka írta...

Én ebből a könyvből készítettem az instant karácsonyi kekszet, amitől nagy gőz/füst lett a lakásban.
Szeretnék jó pár dolgot kipróbálni.
Befürödtem múltkor egy másik Stahl keksszel is, nem tudom miért...
Alapvetően pedig én szeretem a Stahl recepteket.

Mézigörl írta...

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked és a Családodnak! :-DDD

Lilla írta...

én eddig minden stahl-próbálkozásomról beszámoltama blogon, és a nagy hype-ot még nem nem értem körülötte, ahhoz nekem édes/zsíros/nem-úgy-sikerül-ős
illetve a görög citromos csirke szerintem még nincs fent, na majd felteszem azt is.