2010. december 31., péntek

Mogyoróvajas-csokoládés keksz


Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevésbé zsír-dömpinges, mint mondjuk a tésztás kötet, és kevésbé tűnik túlcukrozottnak, mint a muffinos. Szerintem ehhez használtam el a legtöbb jelölőt. Én ugyanis megszállott post-it jelölő vagyok, minden új szakácskönyvet pikkpakk átolvasok, és bőszen ragasztgatok (már párszor meg is kaptam, hogy “mi van, így összeragasztgatva kaptad/vetted”).
Egyszerű, omlós csokoládés keksz. Ez a dupla adag, szerintem nem nagyon érdemes ennél kevesebből sütni. És most laktózmentesen csináltam, vaj helyett laktózmentes margarin került bele, hogy huginak is megfelelő legyen.
Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy kisméretű étcsokoládé-lencse)
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
A puha vajat és a cukrot habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgájákat és a mogyoróvajat. A szódabikarbónát a liszthez adom, majd több részletben a vajhoz keverem/gyúrom. Végül belegyúrom a csokoládé-lencsét is (vagy kis darabokra vágott csokoládét). A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kis golyókat formázok, a tepsiben kicsit kilapítom őket, és kb. 15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Briós Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a… Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább
  • Burgonyafánk Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vac… Tovább
  • Rizskoch Gondolom mindenkinél családi klasszikus, és a gyerekek nagy kedvence. Én egy kis időre megfeledkeztem róla, akár a piskóta csokiöntettel nevű kreációról, de az “ember” nagy örömére előszedtem az agyam hátsó részéből. Hogy … Tovább
  • Gofri II. - sajtos gofri Gofri-tesztelés, második rész: a múltkori ropogós édes után most egy sós változat következett. Aki szereti a lángost, szerintem ezt is szeretni fogja: rengeteg tejfölt és reszelt sajtot lehet a tetejére pakolni. A tészta n… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezek szerint érdemes lesz mennem érte még egy kört a jövő héten :)

GasztroRéka írta...

Én ebből a könyvből készítettem az instant karácsonyi kekszet, amitől nagy gőz/füst lett a lakásban.
Szeretnék jó pár dolgot kipróbálni.
Befürödtem múltkor egy másik Stahl keksszel is, nem tudom miért...
Alapvetően pedig én szeretem a Stahl recepteket.

Mézigörl írta...

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked és a Családodnak! :-DDD

Lilla írta...

én eddig minden stahl-próbálkozásomról beszámoltama blogon, és a nagy hype-ot még nem nem értem körülötte, ahhoz nekem édes/zsíros/nem-úgy-sikerül-ős
illetve a görög citromos csirke szerintem még nincs fent, na majd felteszem azt is.