2010. december 31., péntek

Mogyoróvajas-csokoládés keksz


Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevésbé zsír-dömpinges, mint mondjuk a tésztás kötet, és kevésbé tűnik túlcukrozottnak, mint a muffinos. Szerintem ehhez használtam el a legtöbb jelölőt. Én ugyanis megszállott post-it jelölő vagyok, minden új szakácskönyvet pikkpakk átolvasok, és bőszen ragasztgatok (már párszor meg is kaptam, hogy “mi van, így összeragasztgatva kaptad/vetted”).
Egyszerű, omlós csokoládés keksz. Ez a dupla adag, szerintem nem nagyon érdemes ennél kevesebből sütni. És most laktózmentesen csináltam, vaj helyett laktózmentes margarin került bele, hogy huginak is megfelelő legyen.
Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy kisméretű étcsokoládé-lencse)
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
A puha vajat és a cukrot habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgájákat és a mogyoróvajat. A szódabikarbónát a liszthez adom, majd több részletben a vajhoz keverem/gyúrom. Végül belegyúrom a csokoládé-lencsét is (vagy kis darabokra vágott csokoládét). A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kis golyókat formázok, a tepsiben kicsit kilapítom őket, és kb. 15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább
  • Majdnem pilóta keksz Sütni kellett. De tényleg. Kaptam sütipecsétet (még karácsonyra!), és most már aztán ki kellett próbálni. Az alap Csak a puffin pilótakeksze volt, de én kihagytam a karácsonyi fűszereket (brrr), és lustaságból egyféle, csak … Tovább
  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább
  • Chocolate chip cookies Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom kekss… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezek szerint érdemes lesz mennem érte még egy kört a jövő héten :)

GasztroRéka írta...

Én ebből a könyvből készítettem az instant karácsonyi kekszet, amitől nagy gőz/füst lett a lakásban.
Szeretnék jó pár dolgot kipróbálni.
Befürödtem múltkor egy másik Stahl keksszel is, nem tudom miért...
Alapvetően pedig én szeretem a Stahl recepteket.

Mézigörl írta...

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked és a Családodnak! :-DDD

Lilla írta...

én eddig minden stahl-próbálkozásomról beszámoltama blogon, és a nagy hype-ot még nem nem értem körülötte, ahhoz nekem édes/zsíros/nem-úgy-sikerül-ős
illetve a görög citromos csirke szerintem még nincs fent, na majd felteszem azt is.