2010. december 31., péntek

Mogyoróvajas-csokoládés keksz


Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevésbé zsír-dömpinges, mint mondjuk a tésztás kötet, és kevésbé tűnik túlcukrozottnak, mint a muffinos. Szerintem ehhez használtam el a legtöbb jelölőt. Én ugyanis megszállott post-it jelölő vagyok, minden új szakácskönyvet pikkpakk átolvasok, és bőszen ragasztgatok (már párszor meg is kaptam, hogy “mi van, így összeragasztgatva kaptad/vetted”).
Egyszerű, omlós csokoládés keksz. Ez a dupla adag, szerintem nem nagyon érdemes ennél kevesebből sütni. És most laktózmentesen csináltam, vaj helyett laktózmentes margarin került bele, hogy huginak is megfelelő legyen.
Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy kisméretű étcsokoládé-lencse)
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
A puha vajat és a cukrot habosra keverem, majd belekeverem a tojássárgájákat és a mogyoróvajat. A szódabikarbónát a liszthez adom, majd több részletben a vajhoz keverem/gyúrom. Végül belegyúrom a csokoládé-lencsét is (vagy kis darabokra vágott csokoládét). A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kis golyókat formázok, a tepsiben kicsit kilapítom őket, és kb. 15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Benyomott kekszek avagy thumbprint cookie, azaz ujjlenyomat keksz. De szerintem láttam az egyik Lajos Mari könyvben is boszorkánypogácsa néven. Elképesztő mennyiségű (és fajtájú) thumbprint cookie recept/kép van a neten, és az egyik angol s… Tovább
  • Sütőtökös sajtos tészta Avagy sütőtökös mac’n’cheese. Én azt hiszem egy kicsit sok sütőtököt raktam bele, mert a sajt ízét alig lehetett érezni, de végül is szeretjük a tököt és hát ennyi volt itthon… Kíváncsi vagyok besárgulunk-e a sok sütőtöktő… Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább
  • Fokhagymás cukkinifőzelék Nagy közös kedvencünk a cukkini és a fokhagyma duója kb. minden formában. A főzelékek között is az egyik kedvenc. Nálam most lehet, hogy ez a párosítás a csúcstartó, cukkini főzelék rántott sajttal. Mivel a cukkini elég di… Tovább
  • Müzlis-fahéjas csiga Újabb nemszeretem-sütemény. Ezúttal azért, mert egyesek unták a müzli-joghurt reggeliket. Végül is ebben is van mindkettő, de kicsit más formában. Semmi eget rengetőt nem csináltam, csak egy alap kelt-tésztában a liszt har… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezek szerint érdemes lesz mennem érte még egy kört a jövő héten :)

GasztroRéka írta...

Én ebből a könyvből készítettem az instant karácsonyi kekszet, amitől nagy gőz/füst lett a lakásban.
Szeretnék jó pár dolgot kipróbálni.
Befürödtem múltkor egy másik Stahl keksszel is, nem tudom miért...
Alapvetően pedig én szeretem a Stahl recepteket.

Mézigörl írta...

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked és a Családodnak! :-DDD

Lilla írta...

én eddig minden stahl-próbálkozásomról beszámoltama blogon, és a nagy hype-ot még nem nem értem körülötte, ahhoz nekem édes/zsíros/nem-úgy-sikerül-ős
illetve a görög citromos csirke szerintem még nincs fent, na majd felteszem azt is.