2011. január 24., hétfő

Bazsalikomos-mozzarellás hamburger

Elég rákeresni a blogon a ‘burger’ meg ‘hamburger’ szavakra, és máris kiderül, hogy nagy rajongója vagyok ennek a szendvicsnek. És most a kismillió újévi elhatározás (amit jellemzően nem jan. 1én éjjel szoktam kitalálni, hanem előtte-utána) egyike, hogy kipróbálok mindenféle hamburgert, továbblépek a BLT és a majonéz-ketchup változaton. Le is firkantottam pár kombinációt a jegyzetfüzetembe, ezek között ez volt az első.

A ciabattát én sütöttem (igaz lisztkeverékből), a szósz pedig az IKEÁból van, igaz én is el tudnám készíteni, de roppant olcsón adták, nem lehetett otthagyni.

Hétvégén újabb felvonás következik, ezúttal grillezett körtével és tárkonnyal…

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta
  • 25 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • bazsalikom, majoranna, kakukkfű, oregánó
  • salátalevelek
  • 1 mozzarella-golyó
  • bazsalikom-mustáros szósz*
  • paradicsomsaláta olajbogyóval**

* joghurt (lehetőleg görög, vagy normál kicsöpögtetve), bazsalikom, mustár, kevés méz és/vagy cukor

** paradicsom, olajbogyó, bár csepp olaj és ecet, bazsalikom, esetleg nagyon kevés (pár kristálynyi) cukor

A darált húst, sózom, borsozom, zöldfűszerekkel ízesítem, alaposan összegyúrom, és két nagy ovális húspogácsát formázok belőle (legyenek kicsit nagyobbak, mint a ciabatta). Grillserpenyőben (vagy grillen) megpirítom a félbevágott ciabattákat, aztán megsütöm a húst. Közben felszeletelem a mozzarellát, elkészítem a mustáros szószt és a salátát. Végül összeállítom a szedvicseket: ciabatta – mustáros szósz – saláta – hús – mozzarella – szósz-ciabatta.

2 fős adag.

2 megjegyzés:

Lévai Mariann írta...

az a hír járja, hogy mostanában a Ring burger kínálja Budapesten a legfinomabb hamburgereket. én elkészítettem a te receptedet, és szerintem sokkal finomabb lett, mint az övék. gratulálok:)

Lilla írta...

;-D köszi