2011. január 24., hétfő

Bazsalikomos-mozzarellás hamburger

Elég rákeresni a blogon a ‘burger’ meg ‘hamburger’ szavakra, és máris kiderül, hogy nagy rajongója vagyok ennek a szendvicsnek. És most a kismillió újévi elhatározás (amit jellemzően nem jan. 1én éjjel szoktam kitalálni, hanem előtte-utána) egyike, hogy kipróbálok mindenféle hamburgert, továbblépek a BLT és a majonéz-ketchup változaton. Le is firkantottam pár kombinációt a jegyzetfüzetembe, ezek között ez volt az első.

A ciabattát én sütöttem (igaz lisztkeverékből), a szósz pedig az IKEÁból van, igaz én is el tudnám készíteni, de roppant olcsón adták, nem lehetett otthagyni.

Hétvégén újabb felvonás következik, ezúttal grillezett körtével és tárkonnyal…

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta
  • 25 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • bazsalikom, majoranna, kakukkfű, oregánó
  • salátalevelek
  • 1 mozzarella-golyó
  • bazsalikom-mustáros szósz*
  • paradicsomsaláta olajbogyóval**

* joghurt (lehetőleg görög, vagy normál kicsöpögtetve), bazsalikom, mustár, kevés méz és/vagy cukor

** paradicsom, olajbogyó, bár csepp olaj és ecet, bazsalikom, esetleg nagyon kevés (pár kristálynyi) cukor

A darált húst, sózom, borsozom, zöldfűszerekkel ízesítem, alaposan összegyúrom, és két nagy ovális húspogácsát formázok belőle (legyenek kicsit nagyobbak, mint a ciabatta). Grillserpenyőben (vagy grillen) megpirítom a félbevágott ciabattákat, aztán megsütöm a húst. Közben felszeletelem a mozzarellát, elkészítem a mustáros szószt és a salátát. Végül összeállítom a szedvicseket: ciabatta – mustáros szósz – saláta – hús – mozzarella – szósz-ciabatta.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meleg spárgasaláta Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellé… Tovább
  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Eper-avokádó saláta Saláta hetet tartunk (igen éhes vagyok, és igen, fogok enni nachost az esti tévézéshez, de előtte betolok ebből még egy adagot), ez az első versenyző. Levi 10/10nek ítélte, innentől fel van adva a lecke a későbbiekre. Pontos… Tovább
  • Cheddar sajtos keksz Végre nem csak churros sütésre használtam a keksz-kinyomómat. Még mindig nagyon elégedett vagyok az első-és-eddigi-egyetlen Martha Stewart könyvemmel. Ez egy déli cheddar sajtos keksz, ami a könyv szerint az ötvenes évek óta… Tovább
  • Juharszirupos hot dog krémes hagymával A legjobb hot dog eddig amit ettem (csináltam). A további hot-dog kísérletezéseimhez azt hiszem az elősütött bagettet mindenképp “megtartom” alapnak. Sokkal jobb, mint a puha hot dog-kiflik. (Amiket ráadásul sosem tudok norm… Tovább

2 megjegyzés:

Lévai Mariann írta...

az a hír járja, hogy mostanában a Ring burger kínálja Budapesten a legfinomabb hamburgereket. én elkészítettem a te receptedet, és szerintem sokkal finomabb lett, mint az övék. gratulálok:)

Lilla írta...

;-D köszi