2011. január 9., vasárnap

Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel


Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. Nagyon finom, meg gyorsan elkészül, és végre ki tudtam próbálni a citromos sót is :-). A spárgás-citromos rizs helyett lehet mellé citromos rizst és párolt brokkolit adni, de a brokkoli nálunk sajnos tiltólistás.
Hozzávalók:
  • 2 kis fej hagyma
  • 2 nagy vagy 3 kis körte
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, tárkony
  • 22 dkg csíkokra vágott csirkemell-filé
  • 10 dkg rizs
  • fél üveg spárgakonzerv
  • 0,7 dl fehérbor
  • 0,5 dl tejszín
  • reszelt biocitrom-héj, vagy citromos só
A hagymákat apróra vágom, a körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, majd cikkekre vágom. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, és egy kisebb (kb. 1 literes) fazékban felhevítem az olajat. A hagymát elfelezem a két edény között, majd miután a hagyma üvegesre párolódott, a nagyobbikba dobom a húst, a kisebbikbe öntöm a rizst. Miután a rizs opálos lesz, forró vizet öntök hozzá, és időnként megkeverve, és pótolva a vizet, egy rizottóhoz hasonlóan megfőzöm. Amikor a rizs már puha, citromos sóval ízesítem, és belekeverem a kb. 2 cm-es darabokra vágott spárgát. Ha a hús minden oldala kifehéredett, hozzáadom a körtét, átforgatom, felöntöm a borral, sóval és tárkonnyal ízesítem, és fedő alatt kb. 10 percig főzöm. végül hozzáadom a tejszínt, egyet forralok rajta, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá sót, borsot, vagy tárkonyt.
2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Körtés-sajtos melegszendvics Arra jutottunk (és ez kivételesen nem csak nekem, a megrögzött ‘sokkaljobbazöldségmintagyümölcs"’-nek a véleménye), hogy végül is szeretjük a körtét, csak… Csak legyen mellette (ezek közül minél több annál jobb): húsos… Tovább
  • Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-ter… Tovább
  • Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. N… Tovább
  • Körtés-juhtúrós tészta Még tavaly láttam ezt Mirelle-nél valamikor, azóta többször készült, de csak most fotóztam le. Hangolódtunk már a Karácsonyra ezzel a tésztával :-) Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 12 dkg juhtúró 3-4 körte … Tovább

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Mi az a citromsó?

Lilla írta...

citromossó lehet h átírom arra. nekem ikeás van, de nyilván házilag is lehet gyártani.

Gelvia írta...

Szia!
Csak most találtam ide. Csodás a főzős naplód :)
Hirtelen kedvem támadt főzni :) Vacsira össze is dobtam a mézes-mustáros csirkédet.Nagyon nyami :)

Ha nem gond, máskor is visszatérek ötletelni! :)
Szilvi

Lilla írta...

:-) köszi