2011. január 15., szombat

Kapucsínós minitorták

Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent mázon változtattam, szerintem ugyanis a 16 dkg fehércsokoládé ehetetlen lesz, ha belekeverek 26 dkg cukrot. Úgyhogy a cukrot kihagytam, és kicsit növeltem a csokoládé és a tejföl mennyiségét, hogy elég legyen a máz, és ne legyen túl híg.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos evőkanál instant kávé
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej (elvileg 2-3, de nekem kicsit több kell)

a tetejére:

  • 18 dkg fehércsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • kakaópor

A vajat összekeverem a cukorral, majd beledolgozom a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet, az instant kávét és a sütőport. Miután simára kevertem (lehet robotgéppel is), belekeverem a tejet, viszonylag lágy, kanalazható tészta kell legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és egy normál 12 lyukú muffin tepsit kibélelek muffin papírral. Belekanalazom a tésztát, és 20 perc alatt megsütöm. Miután a muffinok kihűltek, egy fazékban vizet forralok, fölé teszek egy tálat, és felolvasztom benne a csokoládét és a vajat. Miután a máz langyosra hűlt, belekeverem a tejfölt, és a muffinok tetejére kanalazom. Végül megszórom kakaóporral, esetleg csokoládédíszekkel, csokoládés kávészemmel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gorgonzolás salátaöntetMartha Stewart oldaláról van a recept, annyit változtattam, hogy kihagytam a csípős szószt és nem mértem a gorgonzolát. Nagyon jó, egy aprítóval pár másodperc alatt elkészül (persze kézzel is össze lehet keverni). Hozzávalók:… Tovább
  • Karamellizált hagymás mártogatós Akkor jöjjön az első recept a Martha Stewart könyvemből (a konyhában a második, de az elsőt még nem írtam meg). Tegnap focimeccs előtt-alatt csináltam, még van hátra pár meccs, érdemes nekiállni. Úgyis ígértem ételeket a tév… Tovább
  • Sonkás-pesto-s tészta Megvagyok még, meg főzök is, csak vagy olyat főzök, ami már rég fent van a blogon, vagy egyszerűen nincs kedvem fényképezni. De most szerintem aktivizálni fogom magam, mert végre van megint robotgépem (ez most “butább”, csak… Tovább
  • Taquito (Flauta) Illetve “fitness” taquito, mert nem olajban sütöttem őket, hanem sütőben. A taquito (avagy flauta) kisméretű tortillalap csirkés vagy marhahúsos töltelékkel töltve, szorosan feltekerve és olajban megsütve. Rendszerint kettév… Tovább
  • Hideg avokádó-krémleves Ezzel a recepthez még a nem túl jó avokádókat is nagyszerűen fel lehet használni, két olyan avokádóm volt itthon, amiből azt sem néztem ki, hogy ehetők egyáltalán – az egyik “oké” volt, a másik “oké de vízízű”, és a leves m… Tovább

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Hm, jól néz ki :)

Hugi írta...

Szia Lilla!
gyönyörűek :) Nigellának a könyvét még én is ízlelgetem, sok dolgot kipróbáltam már tőle, de néha túlontúl édesek nekem, így én is csökkentek a hozzávalókban.
A kapszlid ismerős, IKEA-ban vetted?
Üdv, Hugi

Elif írta...

Azta! Nagyon gusztusosak!

Lilla írta...

köszi :-)

aha IKEA-sak a papírok, jók szerintem nagyon, elég vastag és viaszos.

Praliné Zsuzsi írta...

Huuuu, nagyon jol neznek ki! Viszont a 26 dkg cukorba belegondolni is rossz...