2011. január 17., hétfő

Gesztenyés keksz

Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett össze-vissza halmok lettek. Napokig eláll (én még dobozba sem tettem, csak egy tányéron hagytam), egyszerű megsütni, és sütés közben megtölti az egész konyhát/lakást gesztenyeillattal.

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza felengedve
  • 1 tojás
  • 5,5 dkg puha vaj
  • 7,5 dkg nádcukor (vagy 7,5 dkg kristálycukor)
  • 1 bio narancs héja lereszelve vagy kevés narancs-aromás cukor
  • 2 csapott evőkanál liszt

A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojást és a narancshéjat/narancsos cukrot, és simára keverem. Pár adagban beledolgozom a gesztenyemasszát, végül belekeverem a lisztet, és habzsákba (1 cm-es csillagcsövű heggyel) kanalazom. Sütőpapírral bélelt tepsibe csillagokat nyomok, és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréssel) kb. 12 perc alatt megsütöm a kekszeket.

2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött grillezett gomba Igazán nagy, grillezni való gombát sajnos nem találtam (amikor azonban nem akarok venni, minden bolt tele van vele, jellemző), de azért így is jó volt, csak nehezebb volt megtölteni, és nem is fért a gombákba annyi töltelé… Tovább
  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Csőben sült cukkini A heti cukkini adagom. Úgy tűnik, hogy nyáron minden héten legalább egyszer cukkini az ebéd. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, köretnek, rántva, töltve, rakott egytálételként… ezt most egy nagyon egyszerű … Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Tortellini gombás mártással Minimális főzéssel akartam megoldani a másnapi ebédet (és lehessen jól szállítható szokás szerint a gyorsaságon kívül), ilyenkor jönnek a félkész dolgok, mint ez is. Tudok házilag tortellinit-raviolit készíteni, de általáb… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Nem benned van a hiba, hanem a receptben... Ez a sütemény soha, senkinek nem sikerült úgy, ahogy neki...

Itt a megoldás, hogy miért nem:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/12/az-bizonyos-gesztenyes-csok-de-most-nem.html

Lilla írta...

:-) egy kicsit egyébként is hagytam állni a pulton/hűtőben (persze fedő nélkül mert lusta vagyok) mert túl lágynak találtam a masszát