2011. január 29., szombat

Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal

A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-terv. (Mérnök vagyok, geek vagyok, mindenhez van akciótervem.)

Egyedül a zsömlével nem voltam elégedett, nyílt a sarkon egy lipóti pékség és szépen elterveztem, hogy szombaton is nyitva van, csak lesétálunk, és veszünk valamit az amúgy elég bő választékból. Aha, ahogy azt Lilluka eltervezi… erősen kifosztott volt a bolt, vagy tegnapról maradt cuccok voltak, vagy szombaton a kisebb érdeklődés miatt csökkentett a kínálat, mindenesetre semmi hamburgernek alkalmas péksütemény nem volt, átsétáltunk a sparba, ahol pedig a szendvics-zsemle volt a legmegfelelőbb, de azért nem tökéletes megoldás sajnos. Jövő héten majd megint sütök ciabattát, úgy tűnik ezt a részt nem úszom meg.

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta/hamburgerzsömle stb.
  • saláta
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 körte
  • tárkony, só, bors, worcestershire-szósz
  • tejföl, joghurt, majonéz

A húst worcestershire-szósszal, sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezem, alaposan összegyúrom, és két, a zsömléknél nagyobb átmérőjű pogácsát formázok belőle. A zsömléket kettévágom, majonézből, joghurtból, tejfölből és tárkonyból szószt készítek (az arányuk tetszőleges, lehet akár 100% majonézt is használni, és azt fűszerezni). A körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, és felszeletelem. Grillserpenyőben/serpenyőben/elektromos grillen először megpirítom a zsömlék vágott felét, majd megsütöm a körteszeleteket és a húst. A hamburgerek összeállításánál az én sorrendem: zsömle-szósz-saláta-hús-szósz-körte-zsömle. Az egészségesség és a változatosság jegyében, a maradék grillezett körtével turbózott salátát adok mellé.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább
  • Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hi… Tovább
  • Fűszeres sült csirkeszárny Csirkeszárnyat kívántam, a rántott ilyenkor az első választásom, de nem volt kedvem az elkészítéséhez, maradt a „B terv”, bepácolni, és megsütni a sütőben. Nagyon jól sikerült a pác, biztosan fogom alkalmazni más húsokhoz … Tovább
  • Ropogós csirkecsíkok Nem tudom, mennyire hasonlít ez a recept a KFC-ben árult csirke csíkokhoz, mert sosem szoktam ott enni, és nem is az volt a cél, hogy lemásoljam azt az ételt. Egyszerűen izgatott egy ideje a corn flakes-es panírozás. Arra … Tovább
  • Sült csirke Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a … Tovább

3 megjegyzés:

Sütikuckó írta...

Szia!Légyszíves nézz be hozzám, van egy ajándékom számodra.

Gasztroréka írta...

Mi az, hogy geek vagy? Szuper jól néz ki ez a szendvics!
A Lipóti mióta minden sarkon van, sajnos mér nem hozza a régi minőséget. Ezt csak vigaszként.

Lilla írta...

hát ilyen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Geek
:-) tudod számítógépes sci-fi mániás gyűrűk ura-gyogyi stb. :-)

lesz még pár hamburger a közeljövőben, kissé rákattantam. (szóval most épp a sok egyéb mellett hamburger-geek is lettem)