Ennél a süteménynél csak a díszítés az én érdemem, de felteszem, mert elég jó lett a végeredmény. A tészta sütés közben eléggé megnőtt, puszedli szerű, már az első napon puha figurák kerültek ki a sütőből.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 20 dkg méz
- 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
- 2 evőkanál margarin
- 2,5 dkg szódabikarbóna
- ízlés szerint fűszer (nálunk ez kb fél csomag mézeskalácsfűszer)
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverem, majd beleütöm a tojásokat. Beleteszem a szobahőmérsékletű margarint és összedolgozom az egészet. Belegyúrom a megmelegített mézet. Elég lágy tésztát kell gyúrni, mert a pihentetés alatt megkeményedik. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetem. Másnap átgyúrom a tésztát, 3-4 mm vatsagra nyújtom és kiszaggatoma figurákat. Előmelegített sütőben 160 fokon sütöm, amig egyenletesen aranybarna lesz. A tepsiből csak pár perc hülés után szabad kivenni, mert forrón nagyon puhák.
Miután kihűltek, porcukorból, citromléből, és vízből kevert cukormázzal és mindenféle dekorcukrokkal díszítettem őket.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése