Nem vagyok nagy sütifogyasztó, az is ritka, hogy egy receptet többször megcsináljak. A sütésem leginkább születésnapi tortákra korlátozódik. Ezt most csináltam meg harmadszorra - és csak egy éve találtam erre a receptre. Úgy néz ki, sikerült bekerülnie a repertoárba.
Hozzávalók
A krémhez:
- 1 dl tejszín
- 60 g vaj
- 2 kávéskanál instant kávé
- 1 evőkanál finomra őrölt kávé
- 100 g tortabevonó csokoládé
- 2 nagy evőkanál konyak
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- instant kávé
- kevés víz
A vajat a tejszínt és a csokoládét összeolvasztom. Ha felolvadt a csokoládé, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a kétféle kávét, és miután kicsit hűlt a konyakot. Pár órára, vagy egy egész éjszakára megy a hűtőbe.
A tészta hozzávalóit összegyúrom, ha nem áll össze kis tejfölt rakok bele. Fóliába csavarva fél órára berakom a hűtőbe. A sütőt 180 fokra melegítem. A tésztát vékonyra (kb. 3 mm) nyújtom és korongokat szúrok ki belőle. Középső bordamagasságon légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt megsütöm őket. Ebből az adagból nekem 3 tepsinyi adag lett.
Ha kihűltek összeragasztom őket a krémmel, elég sok a krém, bőven lehet közéjük kenni. Kicsit felpúposodnak a korongok, ez ebben az esetben jól jön, mert sok krém fér közéjük.
A cukormázhoz összekeverem a porcukrot, a citromlevet és a kevés vízben feloldott instant kávét és megkenem vele a korongokat.
Lajos Mari - 66 karácsonyi édesség
A tészta hozzávalóit összegyúrom, ha nem áll össze kis tejfölt rakok bele. Fóliába csavarva fél órára berakom a hűtőbe. A sütőt 180 fokra melegítem. A tésztát vékonyra (kb. 3 mm) nyújtom és korongokat szúrok ki belőle. Középső bordamagasságon légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt megsütöm őket. Ebből az adagból nekem 3 tepsinyi adag lett.
Ha kihűltek összeragasztom őket a krémmel, elég sok a krém, bőven lehet közéjük kenni. Kicsit felpúposodnak a korongok, ez ebben az esetben jól jön, mert sok krém fér közéjük.
A cukormázhoz összekeverem a porcukrot, a citromlevet és a kevés vízben feloldott instant kávét és megkenem vele a korongokat.
Lajos Mari - 66 karácsonyi édesség
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése