Mindig elcsodálkozom azon, hogy a szüleim gyerekkorában a kukorica csak két dolgot jelentett. Nyáron a főtt kukoricát, és télire takarmányt az állatoknak. Igen rövid idő alatt betört a köztudatba, meglehetősen változatos formákban - levesek, köretek, saláták.... Gyerekbarát zöldség, még nem találkoztam olyannal, aki ne szerette volna, és a sárga a kisgyerekek kedvenc szine. Előszeretettel használják a sárgát rajzoláskor. Ha nem így van, az általában valamilyen szorongást jelent. Fogyókúrázóknak rossz hír, hogy a kukorica energiatartalma elég magas (171 kcal/100g, a kínai kelé csak 16 kcal/100g). C vitamint, foszfort, vasat, karotint és meszet tartalmaz.
Hozzávalók:
- 0,5 kg mirelit kukorica (vagy 2 konzerv)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál majoranna
- 1-2 dl tejszín
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 liter zöldségleves (ez most víz + 'biovegeta' = só és ízfokó nélküli szárított zöldségkeverék)
- 1 teáskanál keményítő
- só
Az apróra vágott hagymát megpárolom egy evőkanál olajon. Hozzáadom a kukoricát, átforgatom, fűszerezem, felöntöm a levessel. Mikor megfőtt a kukorica, behabarom a tejszín és a keményítő keverékével.
5 személyes adag
1 megjegyzés:
Szia! Ilyet én is szoktam, csak kurkuma nélkül és tejszín helyett krémsajtot teszek bele. Legközelebb kipróbálom kurkumával is.
Üdv. Szabina
Megjegyzés küldése