2010. május 26., szerda

Mangós krémsajttal töltött rizottópogácsák

rizspogacsa2

Általában eléggé kezdőknek (is) való ételeket szoktam főzni, ez egy kivétel. Nem volt leányálom a rizspogácsák krémsajttal való megtöltése és zsemlemorzsába forgatása, és féltem attól, hogy sütés után/közben szét fognak esni és nem pirulnak meg eléggé olaj nélkül a sütőben. Az aggodalmam felesleges volt, a zsemlemorzsa megfelelő állagú lett, és a munkába vitelt is kibírta egy dobozban, oldalra dőlve. Úgyhogy a tapasztalatom az, hogy bár formázáskor úgy tűnhet, sok jó nem fog ebből kisülni, végül azonban „minden jóra fordul”.

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma
  • 1 közepes hagyma
  • 10 dkg kerekszemű rizs
  • 1 evőkanál olaj
  • kb. 1 bögre zöldségalaplé
  • 10 dkg cukkini
  • 1 nagy marék reszelt sajt
  • só, bors
  • zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 7 dkg mangó
  • 7 dkg krémsajt
  • 1 tk lime-lé
  • fél lime reszelt héja

A hagymát és a póréhagymát apróra vágom, és pár percig párolom az olajon, majd hozzáadom a rizst, átkeverem, és felöntöm a zöldségalaplével. Időnként megkeverem a rizst, és közben kislyukú reszelőn lereszelem a cukkínit és a rizshez adom. Addig főzöm, amíg a rizs megpuhul, és nem lesz rajta túl sok lé. Megkóstolom, ha szükséges, sóval, borssal ízesítem, belekeverem a reszelt sajtot és félreteszem hűlni. Közben a töltelékhez kis kockákra vágom a mangót, és lime lével és –héjjal együtt a krémsajthoz keverem. Végül összeállítom a pogácsákat, előveszek két tányért, és egy tapadásmentes tepsit (vagy kibélelek egy simát sütőpapírral). Az egyik tányéron a pogácsákat fogom formázni, a másikra zsemlemorzsát szórok. A tányérra teszem a rizs hatodát, kerekre ellapítom, a közepére teszem a mangós töltelék hatodát, és a szélét „felhajtom” rá. Lapos kerek pogácsát formázok belőle, megforgatom a zsemlemorzsában, átteszem a tepsibe, és előmelegített sütőben, 200-220 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt megsütöm. Sütés előtt meg lehet spriccelni egy kicsit olaj-sprayvel. Salátával tálalom.

6 db lesz belőle (2-3 fős adag, étvágytól és a saláta mennyiségétől függően). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • New York cheesecake aka sajttorta “Amerikai” napot tartottunk, felavattuk az elektromos grillezőt (nagyon jó, csak kicsit nagy és sokat kell pakolászni hogy elővegyük meg aztán elrakjuk) egy jó kis hamburger-sütéssel, utána pedig ez a meggy-öntetes cheesecak… Tovább
  • Éjjel-nappal minitorták Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de ami… Tovább
  • Hullámtorta Van pár kedvenc kajákra vonatkozó angol jelzőm: ‘zingy’, ‘moist’, ‘rich’. Hát erre a második kettő garantáltan igaz. Ami szerintem még nagyon találó, az a ‘heavy cream’. Azt hiszem ilyen felvezető után sejthető, hogy anyag … Tovább
  • Kakaós-meggyes muffin Nagyobb tétel különböző ízű forrócsokoládé porhoz jutottam hozzá, és azon kívül, hogy rendszeresen isszuk őket, marad elég ahhoz, hogy kipróbáljam, jók-e másra is. A csokoládés-meggyesről kijelenthetem, hogy igen, nagyon fin… Tovább
  • Spagetti paradicsomos pulykával Ismét Stahl Judit-i alapokon (én nem tudom mi van mostanság, úgy tűnik most kezdtem el használni a DM-ben begyűjtött rengeteg szakácskönyvet), és ismét némi változtatással. Kicsit kevesebb hozzávalóból készítettem a szószt,… Tovább

0 megjegyzés: