2010. május 19., szerda

Epres palacsinta

palacsinta1

Egy kis tavaszi hedonizmus, ez a legjobb időszak, van végre eper és spárga, lehet tobzódni a jobbnál-jobb ételekben. A krémhez én 2 napig konyharuhában csöpögtetett tejfölt használtam, ami olyan sűrű lett, hogy el sem tudtam benne keverni a mézet, ezért egy kis tejföllel kellett hígítanom. Aki nem akar ezzel szórakozni, használjon mascarponét, vagy ha az nincs, (vagy nem zavarja a kicsit savanyúbb végeredmény), tejfölt (de csakis 20%-osat, a 12-es túl híg). Egyébként a cukrozott tejföl nagyon jól megy az eperhez, akár magában, palacsinta nélkül is érdemes kipróbálni, csak leönteni az epret egy kis édesített tejföllel, hagyni állni egy kicsit, aztán bekanalazni.

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg eper
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • krémsajt (pl. mascarpone, én kicsöpögtetett tejfölt használtam)
  • méz
  • 1 teáskanál lime-lé
  • palacsinta (nálam: 2 tojás, 20 dkg liszt, csipet só, olaj, 5 dl tej, buborékos víz)

Az epret megtisztítom, felvágom (a kisebbeket négybe, a nagyobbakat többe), és egy tányérban összekeverem a cukorral és a vanília kivonattal. A krémsajtot alaposan összekeverem a lime-lével, és annyi mézzel, hogy kellően édes legyen (szerintem kb. 3 evőkanálnyi elég bele). Sütök egy adag palacsintát – én a fenti arányokkal dolgoztam, cukrot sosem rakok bele, így nem is kell alá olaj, elég az, amit a tésztába keverek. A langyosra hűlt palacsintákat megkenem a krémsajttal, megszórom eperrel, és feltekerem/négybe hajtom.

8-10 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csörögefánk Nem csak szuper-egészséges vegetáriánus ételek készülnek, és más könyvet is felcsapok időnként, nem csak a Meatless-t. Most az IKEA-s süteményes könyvet vettem elő, és kipróbáltam a csörögefánkot. Nem rossz-nem rossz, de mar… Tovább
  • Könnyű káposztasaláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Gyakran csinálok káposztasalátát (coleslaw-t), ez is hasonló, csak a nehezebb majonézes öntet helyett vinaigrette került a káposztára.Kicsit változtattam, az eredeti recept fodros kelt és lilakáposztát ír, nekem fejes káposz… Tovább
  • Rántott sajtgolyók Sajtot panírozgatni nincs kedvem, a bolti (most) nem játszik, ez a recept mindkét problémára megoldás. Gyorsabb és kisebb felfordulással jár, mint a hagyományos verzió. És nem folyt bele az olajba a sajt fele (jééééj)… A leg… Tovább
  • Sült fokhagymás cékla leves – “Végigfőzni a Meatlesst” A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-ből. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihűltek megfőztem ezt az … Tovább
  • Kukoricás árpa-rizottó – “Végigfőzni a Meatless-t” Rizotto árpából, azaz orzotto. :-) Szerintem most ettem először árpát. Határozottan tetszik, úgyhogy ezentúl gyakoribb vendég lesz az asztalon. Hozzávalók: 1 kis hagyma 1/2 csésze árpagyöngy 3/4 csésze kukorica (ha mireli… Tovább

0 megjegyzés: