2010. május 19., szerda

Négysajtos lasagne

lasagne1 A hagyományos, darált húsos raguval készülő lasagnehez képest pikk-pakk elkészül. Nem kell órákig főzni a húst, elég a sajtos besamelt többféle sajttal rétegezni (ez pedig nagyon fontos szempont, amikor kettőig suliban vagyok, és utána kell ebédet főznöm úgy, hogy az még „ebéd” legyen, ne egyértelműen vacsora). A mártásba lehet egy kis snidlinget vagy sonkát is keverni, és ha van normális paradicsom már érdemes a tetejére tenni belőle pár karikával. (és köszi Dorka)

Hozzávalók:

  • 15 vagy 18 lasagnelap (száraz)
  • 2 evőkanál vaj
  • 6 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • reszelt füstölt trappista (nem mértem, hogy mennyi)
  • 1 mozzarella golyó
  • kb. 10 dkg gorgonzola
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió, bors
  • só (nem biztos, hogy kell)
  • reszelt parmezán (kb. 1 maréknyi)

A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök, azzal a különbséggel, hogy miután felöntöttem a tejjel, beleteszem a két zúzott fokhagymagerezdet is, és azokkal együtt főzőm sűrűre. Miután levettem a tűzhelyről, belekeverem a parmezánt, és borssal és szerecsendióval fűszerezem. só szerintem nem kell bele, nekem elég sós lett a sajtoktól, aki sósabban főz, egy pici (de tényleg csak egy pici) sót is tehet a besamelbe. előveszek egy akkora tepsit, aminek az alját kitölti 3 lasagnelap, és a sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel). A tepsi aljába egy kevés besamelt teszek, rárakok 3 tésztalapot, és megkenem a tetejét besamellel, és megszórom reszelt trappistával. Ezt folytatom 5 vagy 6 rétegen át, azzal a változtatással, hogy minden második rétegre nem trappistát, hanem gorgonzolát szórok. A legfelső tésztalapot is megkenem besamellel, és szeletekre vágott mozzarellával borítom be. Addig sütöm, amíg a tetején megpirul a sajt, a sütőből kivéve pár percig pihentetem, majd forrón tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Diós-fokhagymás spagetti Kivételesen csak magamnak kellett főznöm, ilyenkor előkerülnek a máskor különböző okok miatt tiltólistás alapanyagok. Ebben az esetben a dió. A „hagyományos” cukros-diós szélesmetélttel a sírba lehet tenni, egyszerűen réme… Tovább
  • Sütőtökös-babos spagetti A sütőtök nagyon sokféleképpen fűszerezhető – szerecsendióval, zsályával, fahéjjal, chilivel – most chilit használtam. Ami azt illeti, kicsit túl sok chilit. Legalábbis az én ízlésem szerint ez már túl csípős volt, meg kel… Tovább
  • Lencsefőzelék A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán ke… Tovább
  • Fűszeres sült csirkeszárny Csirkeszárnyat kívántam, a rántott ilyenkor az első választásom, de nem volt kedvem az elkészítéséhez, maradt a „B terv”, bepácolni, és megsütni a sütőben. Nagyon jól sikerült a pác, biztosan fogom alkalmazni más húsokhoz … Tovább
  • Pulykamell sajttal és tortillachipsszel Nem tudtam ennél jobb nevet adni ennek az ételnek, hiszen mégsem sorolhatom fel a címben az összes hozzávalót, úgyhogy csak az azok kerültek bele, amik elsőre látszanak a kész ételen. Nagyon gyorsan elkészül és nagyon egys… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
GasztroRéka írta...

egy falatot..hm:) van otthon két doboz lasagne lapom,na majd kipróbálom,mert sajt függő vagyok!