2010. november 22., hétfő

Bab-pogácsák tortilla-ban tzazikivel

IMG_6355
A BBC GoodFoodról van a recept, minimálisat változtattam rajta, mivel a bazsalikomos tzaziki kivitelezhetetlen volt, mert két üzletből egyben sem találtam bazsalikom bokrot. Úgyhogy “normál” uborkásat készítettem hozzá. Nagyon jó lett, egyszerű is (bár koszos edény kicsit sok volt utána a konyhában), meg diétás is, meg csupa zöldség, szóval juhu meg minden. Levi szerint “úúúúú nagyon jó, nem gondoltam volna, hogy ez ennyire jó lesz”. A vékonyabbra formázott pogácsák hajlamosak voltak kettéválni sütés közben, de szerintem lehet belőle golyókat is csinálni, úgyis nagyon hasonlít a falafelre.
Hozzávalók:
a babpogácsához:
  • 1 doboz nagyszemű fehérbab konzerv
  • 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • kakukkfű, só, bors
  • 5 dkg mandula/fenyőmag
  • 1 kis hagyma (lehetőleg lila)
  • kevés olaj a sütéshez
a tálaláshoz:
  • tzaziki (1 uborka lereszelve fél órára besózva majd kinyomkodva, összekeverve 1 gerezd zúzott fokhagymával, és görög joghurt hiányában tejföl-joghurt keverékkel)
  • 4 nagy tortilla-lap
  • saláta
  • 2 közepes paradicsom
A babot leszűröm, megmosom, és papírtörlőre rakom száradni. A mandulát/fenyőmagot serpenyőben szárazon megpirítom, majd félreteszem. A babot burgonyanyomóval vagy villával összetöröm, és összekeverem az apróra vágott hagymával, a paradicsompürével, a mandulával/fenyőmaggal, a tojással és 4 dkg zsemlemorzsával. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem, 4 lapos pogácsát formázok belőle, és zsemlemorzsába forgatom. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök (épp csak lepje el az alját mindenhol), és oldalanként pár perc alatt megsütöm a babapogácsákat. A tortilla-lapokra kenek némi tzazikit, négybe hajtom, az egyik szélső zsebbe salátát rakok, ráteszem a babpogácsát, kanalazok rá még egy kis tzazikit, és belegyömöszölök pár gerezd paradicsomot.
4 fős adag. Egy adag: (nem tudom, hogy csak a babpogácsa vagy az egész, nem egyértelmű a goodfood-on) 350 kcal, 29 g szénhidrát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI. Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő sz… Tovább
  • Tőkehal mangós zöldségekkelNem vagyok mostanság fényképezős hangulatban, úgyhogy kép nincs – vannak ilyen korszakaim, nem tudom min múlik a dolog. Nem kenném kizárólag arra, hogy a hétfői sörtésztában sütésemnek hála a kisujjam utolsó ujjpercén nemigaz… Tovább
  • Zöldséges-sonkás spagetti Most lusta vagyok pontosan kiszámolni ennek az ételnek a pontos energiatartalmát, az eredeti receptnél meg voltak adva ezek az adatok, de minimálisan eltértem tőlük (cukorborsó helyett sima borsó és mascarpone helyett tejf… Tovább
  • Bab-pogácsák tortilla-ban tzazikivelA BBC GoodFoodról van a recept, minimálisat változtattam rajta, mivel a bazsalikomos tzaziki kivitelezhetetlen volt, mert két üzletből egyben sem találtam bazsalikom bokrot. Úgyhogy “normál” uborkásat készítettem hozzá. Nagyo… Tovább
  • Pestos rizstorta & sült rizsgolyók Megint nem hallgattam a belső hangra, pedig kellett volna. Már amikor kimértem a 35 dkg rizst, rettentő soknak tűnt, sosem szoktam ennyit beletenni egy 4 adagos rizottóba, de miután megfőtt… Miután 2x ettünk belőle, és még … Tovább

3 megjegyzés:

Bori írta...

Jajj, ez milyen jóó!

GasztroRéka írta...

Ez nagyon jó ötlet! Van egy csomó tortilla lapom, meg van egy cserép bazsalikom is. Nem tudom, hogy maradt meg de mostanában valahogy kitart.
A többi növényke sajnos nem.
Gondolom te észrevetted, hogy mindig az nincs a boltokban amit épp keresel!:)
Várom milyen édességeket készítesz az ünnepekre.

Lilla írta...

ráadásul ezekkel a fűszer-bokrokkal valahogy extrán nincs szerencsém soha...
nekem eddig egy növény bírta huzamosabb ideig a görög bazsalikom. azóta se láttam sehol se.
hehh épp snidlinget vadászok. kíváncsi vagyok lesz-e holnap estig.
azt hiszem karácsonyinak tekinthető, ma vagy holnap fogok gesztenyés thumbprint cookie-t sütni (csak még receptet kell keresni/kreálni az ötlethez)