2010. november 14., vasárnap

New York cheesecake aka sajttorta


“Amerikai” napot tartottunk, felavattuk az elektromos grillezőt (nagyon jó, csak kicsit nagy és sokat kell pakolászni hogy elővegyük meg aztán elrakjuk) egy jó kis hamburger-sütéssel, utána pedig ez a meggy-öntetes cheesecake volt a desszert. Levi kb. úgy van a cheesecake-kel, mint a Jóbarátokban Rachel és Chandler, még a földről is megenné. :-)
A szakácskönyvtár sorozat sütemények kötete volt a kiindulópont, amitől 3 részletben tértem el. Philadelphia krémsajt helyett lidl vödrös krémtúrót használtam (sokkal olcsóbb, kevesebb benne a zsír, és a végeredmény ugyanúgy frenetikus), kevesebb cukrot raktam bele, és áfonya helyett meggyből készült az öntet. Egyrészt ez volt kéznél, másrészt jobb szeretem a meggyet.
Levi szerint elértem a maximumot cheesecake témakörben, innentől leállhatok a kísérletezéssel.
Hozzávalók:
az alaphoz:
  • 18 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj
a krémhez:
  • 40 dkg krémsajt/krémtúró
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • 40 dkg tejföl
az öntethez:
  • 25 dkg (mirelit) meggy
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos teáskanál keményítő
A kekszet aprítóval finomra töröm, összekeverem az olvasztott vajjal és egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodom. A krémtúrót/krémsajtot összekeverem 1 evőkanál vanília-kivonattal, 7 dkg cukorral, és a két tojással. a kekszalapra öntöm, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30 percig sütöm (tepsin, nem rácson, mert kifolyik belőle a vaj egy része, és büdös lesz, és sokat kell takarítani utána). Kiveszem a sütőből, 20 percig pihentetem, és a tejfölt összekeverem a maradék cukorral és vanília-kivonattal. A torta tetejére öntöm, és még 15 percre visszateszem sülni. Hagyom teljesen kihűlni, majd pár órára (egy éjszakára) hűtőbe teszem. Az öntethez egy fazékba teszem a meggyet, hagyom kiolvadni, majd összekeverem a cukorral és a keményítővel. Közepes lángon pár percig főzöm, hogy a meggy megpuhuljon, és a keményítőtől kicsit besűrűsödjön a leve. A tortát kiveszem a formából, és a hideg meggymártással meglocsolva tálalom.
18 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább
  • Kakaós-fehércsokoládés keksz Szuper karácsonyi keksz, a receptet itt találtam. A zacskós/habzsákos töltögetés még mindig nem a legkedvencebb konyhai tevékenységem. Pedig azért tudok rajzolni (pláne vektorgrafikus rajzolóprogrammal), de azért a 9 félév r… Tovább
  • Mézes puszedli Bőven karácsony előtt sütöttem – hmmm kissé elmaradtam a posztolásával. Levi szerint sokkal jobb, mint a bolti, én meg hiszek neki (nem, nem kóstoltam meg). A maradék gőz fölött felvert tojásfehérjét megsütöttem habcsóknak, … Tovább
  • Banános mini-rétes Szilveszterkor sütöttük, hogy mindenkinek legyen kedvére való édesség. Gyorsan elkészíthető, laktózmentes (ill. könnyen azzá tehető), és a hagyományos (túrós, meggyes) rétessel ellentétben, másnap sem szottyos. Már ha megéri… Tovább

4 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Kiváló recept, gyönyörű a fotó is! Viszem is...:)))

Elif írta...

Csodás!

Névtelen írta...

Most próbáltam ki ezt a receptet, nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta a végeredményt! Imádjuk! :)

Lilla írta...

:-)