2010. november 4., csütörtök

Kifőztük Karácsony

Kifőztük Karácsonyi Adománygyűjtő Különszám

Erősen limitált a hozzáférésem mától a saját gépemhez, ezért bemásolom az akció honlapjáról a részleteket.

Aki megteheti, adakozzon (a befolyt összegből rászorulók kapnak élelmiszercsomagot), limit nincs, netbankkal otthonról a fotelből pár kattintás az egész. Az adomány beérkezése után pedig letölthető egy vaskos karácsonyi receptfüzet, amiben tőlem is van egy – a blogon meg nem jelent – előétel.

Szóval a részletek meg minden szepykétől:

Ez év tavaszán néhány gasztroblogger társammal együtt életre hívtuk a Kifőztük című ingyenes, elektronikus úton megjelenő magazint, amelyben kipróbált receptjeinket osztjuk meg az érdeklődőkkel. Az újság nagy örömünkre már megjelenésekor jókora sikert könyvelt el, rengeteg emberhez eljutott. Ahogy teltek a hónapok, egyre több olvasó csatlakozott hozzánk.

A nyár folyamán a főzés alapanyagai, a zöldségek, gyümölcsök nagy része nem érett be, vagy csak sokkal kevesebb a megszokottnál. Mert ez az év, ez a nyár, nem a szokásos volt.

Jött az árvíz, jöttek a hatalmas viharok, a soha nem látott mennyiségű esők, a jég. Olyan természeti katasztrófák sújtották az országot, amivel az egyes területen élők közül mindenki nehezen birkózott meg, még azok is, akiknek nincsenek megélhetési problémái. Családok vesztették el az otthonukat, a megélhetést jelentő földet, az állatokat, mindent. Az árvízzel sújtott területeken élők megtapasztalták, hogy milyen átmeneti otthonokban élni, iskolákban, tornatermekben tölteni az éjszakát, a napokat. Megélni, hogy nincs ennivaló, megélni, hogy egyáltalán nem biztos, másnap lesz valamilyen étel, amit a család elé tehetnek.

El tudja Ön képzelni, hogy ennyire megváltozik az élete? Munka nélkül marad, és olyan szegénységben él, hogy szó szerint éhezik? El tudja Ön képzelni, hogy a gyerekei csak az óvodában, iskolában esznek meleg ételt? Ehhez nem kell árvíz, nem kell természeti katasztrófa. Magyarországon több tízezer gyerek él a szüleivel, családjával olyan szegénységben, hogy mindezt árvíz, eső, és jég nélkül is átéli, átélte. Átéli, a szó szerinti éhezést.

Megdöbbentő, de így van, ma Magyarországon nagyon sok gyerek és családjuk él nyomorban. A Kifőztük csapata sok ember szeretetét elnyerte már, szerte az országból,világból. Valamikor a nyáron megfogalmazódott egy gondolat, itt az idő, hogy ezt a megtisztelő figyelmet valami olyasmire fordítsuk, amivel segíteni tudunk.

Hogyan készültünk?

Első lépésként megnyertünk az ügynek további 100 ismert és népszerű bloggert, akik ötleteikkel és tehetségükkel hozzájárultak kezdeményezésünkhöz. Az akcióban így résztvevő összesen 115 blogger közreműködésével készítettünk egy karácsonyi – pdf formátumban megjelenő – kiadványt, melyben karácsonyi ételek, italok, karácsonyi gasztro- és kézműves ajándékötletek kaptak helyet. Megkerestük a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, hogy segítségükkel az összegyűjtött adományokat rászoruló gyerekek és családjuk számára eljuttassuk.


Hogyan segíthet?

Nincs minimum, nem számít, hogy Ön esetleg csak kisebb összeggel tud hozzájárulni, mert a Magyar Élelmiszerbank a befolyó összegek minden forintjából élelmiszereket juttat el a rászoruló gyermekes családoknak, de természetesen több pénzből több gyermeknek lehet szebb karácsonya.

Az adományozással és a receptkönyv letöltésével nem ér véget az akció. A Magyar Élelmiszerbank beszámol az adományok célba juttatásáról, képeket is láthatunk majd azokról,  akiknek Ön is segített szebbé tenni az ünnepeket.

Fantasztikus érzés kapni, de adni még annál is sokkal jobb.


Segítsen, hogy segíthessünk!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó, hogy kitetted ide, én is tovább terjesztettem!