2010. november 29., hétfő

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • olaj
  • 1 hagyma
  • 1-2 zellerszár
  • víz/zöldségalaplé
  • tejföl/tejszín
  • 1 pohár fehérbor
  • reszelt sajt
  • petrezselyem
  • só, bors
  • (extra: szárított vargánya stb.)

Kevés olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felkarikázott zellert és a felszeletelt gomba 2/3-át. Pár percig sütöm, majd hozzáöntöm a bort, némi alaplevet és fedő alatt 10 percig főzöm. Közben elkészítem a sajtchipset, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, reszelt keménysajtból kis kupacokat teszek rá, és előmelegített, forró sütőben pár percig sütöm. A maradék gombát egy serpenyőben, kevés olajon nagy lángon jól megpirítom. A levest leveszem a tűzhelyről, kicsit hűlni hagyom, összeturmixolom, kb. 2 dl tejfölt vagy tejszínt adok hozzá, sózom, borsozom, és összeforralom. A levest a pirított gombával, sajtchipsszel és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom (ez utóbbit bele is lehet keverni).

3 fős adag.

0 megjegyzés: