2011. január 9., vasárnap

Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel


Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. Nagyon finom, meg gyorsan elkészül, és végre ki tudtam próbálni a citromos sót is :-). A spárgás-citromos rizs helyett lehet mellé citromos rizst és párolt brokkolit adni, de a brokkoli nálunk sajnos tiltólistás.
Hozzávalók:
  • 2 kis fej hagyma
  • 2 nagy vagy 3 kis körte
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, tárkony
  • 22 dkg csíkokra vágott csirkemell-filé
  • 10 dkg rizs
  • fél üveg spárgakonzerv
  • 0,7 dl fehérbor
  • 0,5 dl tejszín
  • reszelt biocitrom-héj, vagy citromos só
A hagymákat apróra vágom, a körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, majd cikkekre vágom. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, és egy kisebb (kb. 1 literes) fazékban felhevítem az olajat. A hagymát elfelezem a két edény között, majd miután a hagyma üvegesre párolódott, a nagyobbikba dobom a húst, a kisebbikbe öntöm a rizst. Miután a rizs opálos lesz, forró vizet öntök hozzá, és időnként megkeverve, és pótolva a vizet, egy rizottóhoz hasonlóan megfőzöm. Amikor a rizs már puha, citromos sóval ízesítem, és belekeverem a kb. 2 cm-es darabokra vágott spárgát. Ha a hús minden oldala kifehéredett, hozzáadom a körtét, átforgatom, felöntöm a borral, sóval és tárkonnyal ízesítem, és fedő alatt kb. 10 percig főzöm. végül hozzáadom a tejszínt, egyet forralok rajta, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá sót, borsot, vagy tárkonyt.
2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szecsuáni csirkeNem tudom, hogy ennek a receptnek mennyi köze van az eredetihez, aki tudja milyen a 'kínai nagykönyv' szerint, ne habozzon, ossza meg velem.Hozzávalók1 nagy csirkemell15 dkg földimogyoró (pucolás előtti tömeg)3 evőkanál olaj3… Tovább
  • Pulykamell sajttalMennyiségeket nem tudok megadni, hús kinek-kinek az étvágya szerint, a  többi hozzávaló pedig a hústól függ....Hozzávalók:pulykamell szeletekolajban eltett aszalt paradicsomsajtbazsalikomA paradicsom olajából pár kanálnyit eg… Tovább
  • Csirkés tortillaTöbbedik próbálkozásra sikerült csak normális tortilla-lapot sütni házilag. Most úgy tűnik, hogy megvan "a módszer". Nekem elég volt nedves konyharuhával letakarni a már megsütött lapokat, ha ez nem lenne elég, meg lehet kenn… Tovább
  • Currys, kókusztejes csirkeAz új év, új élet, alacsonyabb koleszterinszint jegyében jöjjön a következő recept. Szeretem az újhagyma-kókusztej-csirke-citrom(lime) párosítást. Egzotikus és friss, és a nehéz ünnepi ételek után jól esnek a gyomorkímélő fog… Tovább
  • Csirkemell nyári zöldséggelA tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, k… Tovább

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Mi az a citromsó?

Lilla írta...

citromossó lehet h átírom arra. nekem ikeás van, de nyilván házilag is lehet gyártani.

Gelvia írta...

Szia!
Csak most találtam ide. Csodás a főzős naplód :)
Hirtelen kedvem támadt főzni :) Vacsira össze is dobtam a mézes-mustáros csirkédet.Nagyon nyami :)

Ha nem gond, máskor is visszatérek ötletelni! :)
Szilvi

Lilla írta...

:-) köszi