2011. január 9., vasárnap

Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel


Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. Nagyon finom, meg gyorsan elkészül, és végre ki tudtam próbálni a citromos sót is :-). A spárgás-citromos rizs helyett lehet mellé citromos rizst és párolt brokkolit adni, de a brokkoli nálunk sajnos tiltólistás.
Hozzávalók:
  • 2 kis fej hagyma
  • 2 nagy vagy 3 kis körte
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, tárkony
  • 22 dkg csíkokra vágott csirkemell-filé
  • 10 dkg rizs
  • fél üveg spárgakonzerv
  • 0,7 dl fehérbor
  • 0,5 dl tejszín
  • reszelt biocitrom-héj, vagy citromos só
A hagymákat apróra vágom, a körtéket meghámozom, kivágom a magházukat, majd cikkekre vágom. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, és egy kisebb (kb. 1 literes) fazékban felhevítem az olajat. A hagymát elfelezem a két edény között, majd miután a hagyma üvegesre párolódott, a nagyobbikba dobom a húst, a kisebbikbe öntöm a rizst. Miután a rizs opálos lesz, forró vizet öntök hozzá, és időnként megkeverve, és pótolva a vizet, egy rizottóhoz hasonlóan megfőzöm. Amikor a rizs már puha, citromos sóval ízesítem, és belekeverem a kb. 2 cm-es darabokra vágott spárgát. Ha a hús minden oldala kifehéredett, hozzáadom a körtét, átforgatom, felöntöm a borral, sóval és tárkonnyal ízesítem, és fedő alatt kb. 10 percig főzöm. végül hozzáadom a tejszínt, egyet forralok rajta, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá sót, borsot, vagy tárkonyt.
2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább
  • Rakott sütőtök Az aktuális Ínyenc-ből van a recept, csak a paradicsom mennyiségén változtattam, szerintem túl sokat írt eredetileg és hokkaido tök helyett sonkatököt tettem bele. Nagyon finom, szerintem maradék bolognai raguból is lehet k… Tovább
  • Curry-s, karfiolos sült csirkecomb A kiindulási pont a magyar GoodFood egyik receptje volt – a sok kép közt megbújik néhány pársoros, jellemzően nagyon egyszerűen elkészíthető recept is, fogok még mazsolázni köztük – kicsit variáltam csak: jobb szeretem az al… Tovább
  • Mustáros-hagymás csirkecomb Végre egy Stahl-recept, amire azt tudom mondani (a mogyoróvajas kekszen és a görög citromos csirkén kívül), hogy remekül működik úgy, ahogy a könyvben le van írva. Azt már a görög csirkénél megtanultam, hogy a serpenyő sütőb… Tovább

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Mi az a citromsó?

Lilla írta...

citromossó lehet h átírom arra. nekem ikeás van, de nyilván házilag is lehet gyártani.

Gelvia írta...

Szia!
Csak most találtam ide. Csodás a főzős naplód :)
Hirtelen kedvem támadt főzni :) Vacsira össze is dobtam a mézes-mustáros csirkédet.Nagyon nyami :)

Ha nem gond, máskor is visszatérek ötletelni! :)
Szilvi

Lilla írta...

:-) köszi