2011. február 28., hétfő

Brokkolis tészta

Holnap estig szalmaözvegy vagyok, mert alapból kizárt, hogy síelni menjek, de most, hogy a testem kb. 60%át csalánkiütés borítja végképp semmi kedvem kimenni a hidegbe. Ráadásul olyan ruhában, amiben nem lehet vakarózni. No way. Két napig az is rosszul esett, ha farmert kellett húzni, ráadásul minden lépés fájt, most már kezd normalizálódni a helyzet, de még mindig ipari mennyiségű krémre van szükségem.

Szóval azt eszek, amit csak akarok. Azaz szinte kötelező jelleggel brokkolit. Meg kaprot. Bár kaprot inkább ehetek máskor is, kevésbé erős szagú, de a brokkoli nagyon nagy “ellenség”, úgyhogy csak ilyenkor szoktam főzni magamnak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli (tisztítás után nekem 40 dkg volt)
  • 8-10 dkg hagyma (tisztítás után)
  • 12 dkg tészta
  • 7 dkg kolozsvári szalonna
  • szerecsendió, bors, bazsalikom
  • kb. 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál reszelt parmezán
  • reszelt sajt a tálaláshoz
  • ha szükséges, 1 teáskanál olaj

Egy nagy fazékban vizet melegítek, és megfőzöm benne a rózsáira szedett brokkolit és a tésztát. A hagymát és a szalonnát felkockázom, és pár percig sütöm (ha szükséges öntök alá egy kis olajat). Hozzáöntöm a tejszínt, és pár kanálnyit a tészta főzővizéből, borssal, szerecsendióval, parmezánnal és bazsalikommal ízesítem (só szerintem nem kell bele). Pár percig forralom, majd összekeverem a leszűrt brokkolis tésztával, és sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés-sütőtökös gnocchi Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) gnocchi 25 dkg kockákra vágott csirkemellfilé 80-90 dkg sütőtök (héjastul) 2 dl főzőtejszín (10%-os is elég) 2-3 marék sajt 1 nagy hagyma 7-8 dkg húsos szalonna só, bor… Tovább
  • Pulykaburger II. A múltkori hússzeletes megoldás után most jöjjön egy klasszikus darált húsból készülő húspogácsás. a szakácskönyvben klasszikus BLT (azaz bacon-lettuce-tomato : szalonna-saláta-paradicsom) változatban szerepel, én azonban a… Tovább
  • Csirkés hamburger Az egyik „rossz” szokásom, hogy szeretek időnként hamburgert enni, alapvetően nem a hamburgerrel lenne baj, hanem azzal, hogy gyorséttermekben fogyasztom. Persze próbálkoztam már buci sütéssel, és darált marhahúsos pogácsákk… Tovább
  • Pulykaburger Nem is próbálom tagadni, de szeretem a hamburgert, néha marhából, néha csirkéből/pulykából. Ez utóbbi nyilván szégyen, de itthon szívesebben állítom elő a csirkés változatot (vagy pulykásat - abból könnyebb szép nagy szele… Tovább
  • Bazsalikomos-mozzarellás hamburger Elég rákeresni a blogon a ‘burger’ meg ‘hamburger’ szavakra, és máris kiderül, hogy nagy rajongója vagyok ennek a szendvicsnek. És most a kismillió újévi elhatározás (amit jellemzően nem jan. 1én éjjel szoktam kitalálni, ha… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Együtt főzöd a tésztát a brokkolival?
Sziszi.

Lilla írta...

aha. fusilivel főztem a fagyos brokkolit és kb. 9 perc alatt megfőtt a brokkoli a tészta mellett.

GasztroRéka írta...

Ezt én is elkészítem! Szuper ötleteid vannak.
Nagyon szeretem a brokkolit, és a brokkolis tésztát is.
Szalonnával még nem próbáltam.
Én is együtt szoktam főzni.:)