2011. február 23., szerda

Sült zöldséges tészta


Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve amúgy ‘fülecske’-t jelent. De szerintem nem fülecske. És ha már itt tartunk, örökbecsű klasszikus Lajos Mari pozsonyi kifli receptjéből, a “galambtojás nagyságú darabokat tépünk a tésztából”. Tegye fel a kezét, aki már látott galambtojást! És ha már itt tartunk városi galamb vagy húsgalamb, mivel a madarak méretében komoly eltérés van, nyilván a tojásuk sem ugyanakkora. Viszont ahonnan ismerős lehet a galambtojás: biológiaóra, ember. Azon belül is a férfiak külső nemi szervei: “a here galambtojás méretű és alakú páros szerv”. Na ezek után elég nehéz röhögés nélkül pozsonyi kiflit sütni.
Ilyen felvezetés után valószínűleg teljesen másodlagos a recept. Ami amúgy pofonegyszerű és finom. És lehet kis kagyló alakú tésztából is csinálni, ha orecchiette nincs kéznél.
Hozzávalók:
  • 30 dkg orecchiette/kis kagyló vagy más hasonló alakú tészta
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 cukkini (darabja kb. 30 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 2 evőkanál magos mustár
  • 9 dkg reszelt sajt
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
A zöldségeket vékony csíkokra vágom, tepsibe teszem, összeforgatom az olajjal és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. előmelegített sütőben 200 fokon 8légkeveréssel) kb. 20-25 percig sütöm. Egy fazékban vizet forralok, megfőzöm a zacskón található utasítás szerint a tésztát, és egy tálban összekeverem a  tejfölt,a  tejszínt és a mustárt. A tészta főzővizéből kb. 1 merőkanálnyit a tejfölös keverékhez adok. a sajtot bele lehet keverni a mártásba, én inkább a kész étel tetejére szórtam. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a sült zöldségekkel és a mustáros mártással (ha szükséges, sózom, borsozom). Sajttal megszórva tálalom.
4 fős adag. Adagonként kb. 490kcal és 62 g szénhidrát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Padlizsános-húsos cannelloni Szeretem a cannellonit – még jó, mindenféle tésztát szeretek, ami nem “magyaros, na azokkal ki lehet űzni a  világból – csak a töltögetésért nem rajongok. Általában inkább óriás kagylótésztát veszek, mert azzal könnyebb… Tovább
  • Tagliatelle spárgával Nagyon gyors recept, spárga, tészta, parmezán. szerintem ez már eleve csak jó lehet. (a tészta nem elírás, nálunk 5-6 dkg száraztészta az adag) Hozzávalók: 50 dkg zöld spárga pár szem aszalt paradicsom 12 dkg tagliatelle (… Tovább
  • Tészta sütőtökös-csirkés mártással Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benn… Tovább
  • Tagliatelle spárgával és gorgonzolával Azt hiszem utolsókat rúgja a spárga-szezon, mert elég sok erőfeszítésembe telt, mire találtam zöld spárgát (és már nagyon benne vagyunk a júniusban…). Annyira meg nem vagyok kétségbeesett, hogy fehéret vegyek. Azt hiszem egy… Tovább
  • Ragacsos-chilis csirke üvegtésztával Hétköznapi villámfőzés – nagy találmány a kifilézett lebőrözött csirkecomb – még főzni sem kell úgy igazán, mert az üvegtésztát elég forró vízbe áztatni, a csirkét pedig csak megkentem a chilis mázzal, és betoltam a sütőbe.E… Tovább

2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finom kis egészséges menü,nagyon guszta:-)

Kati írta...

De jól néz ki! Megkóstolnám!