2011. február 28., hétfő

Új projekt: (at least)-5-a-day

image

Egy, az angolszász országokban promotált ajánlás szerint napi 5 adag (hogy mi is egy adag, majd később kiderül) zöldség/gyümölcs elfogyasztása csökkenti rák kockázatát, és különben is tök egészséges meg minden. Ha jól emlékszem az egészet nem is valamelyik állam, hanem néhány zöldség-gyümölcs szállító/forgalmazó találta ki, ami szerintem nem von le az egész hasznosságából. Aztán később kutatások arra jutottak, hogy a napi 5 adag még nem elég ahhoz, hogy lényegesen jobb állapotba kerüljön az ember, és javuljanak az esélyek a rák elkerülésére. Ehhez már napi 8 adagra van szükség (és ez már 22%-kal csökkent egyes ocsmányságokat). Persze az is kiderült a kutatásból, hogy a napi 8 adag zöldséget/gyümölcsöt elfogyasztók amúgy is sokkal egészségesebben élnek, többet mozognak, kevesebb alkoholt fogyasztanak, nem dohányoznak. Ez utóbbi kettő szempontjából nyilvánvalóan jó vagyok, mivel nem dohányzom és nem iszok alkoholt. Időnként magyar reklámokban is látni hasonlót, és valamelyik zacskós levesen is rajta van, hogy hú-de-jó ez a termék mert egy egységnek számít. Hát én nem számolom egy egységnek, de mindegy. Amúgy elnézve az adagokat egyáltalán nem lehetetlenség teljesíteni a napi 8-at, az 5-öt meg végképp.

A tervem az, hogy húsvétig (az több, mint 40 nap, szóval kellően sok idő), jegyzem, hogy naponta hány egységet fogyasztok (fogyasztunk, mert Levi is nagyrészt azt eszi, mint én), közzéteszem a napi menüt, és azt is, hogy változik-e a tömegünk. Én baromira le akarok adni 10 kilót, Levinek viszont nem kellene fogynia, de az édességfüggősége miatt az esti csokoládé, általam nem szeretett sütik, és forró csokik szerintem segítenek majd neki, hogy ahogy eddig, ezután is tartsa a versenysúlyát.

Itt egyébként csomó dolog van, táblázatok, mintaétrendek, okosságok, listák.

De jöjjön pár dolog röviden.

  • nem csak a friss, hanem a konzerv és mirelit zöldségek/gyümölcsök számítanak.
  • nem tiltott a krumpli, de nem számít bele az 5(8) adagba, elvileg azért mert bár sok benne a C-vitamin, a többi zöldséghez képest nincs benne annyi hasznos dolog (ezt nem tették hozzá, de a többség így is nyilvánvalóan épp’ eleget eszik belőle).
  • ebben az esetben a gomba zöldségnek számít
  • maximum egy adagnak számít a szárazbab, a lencse, a zöldséglé és a gyümölcslé, a zöldbab gondolom nem, de mi azt mindketten utáljuk, szóval részemről nem számít
  • elvileg bele lehet számítani a készételekben lévő gyümölcs és zöldségtartalmat is, de én ezt kihagynám. Szerintem a ketchup és a lekvár cukor- és nem vitaminforrás, és egyikből sem fogyasztok értékelhető mennyiséget.

egy adagnak számít:

  • 80 g gyümölcs/zöldség megtisztítva, ha konzerv lecsöpögtetve
  • 1 pohár (150) ml gyümölcslé (100%-os)
  • 30 g aszalt gyümölcs (aszalt paradicsom is)
  • 1 púpos evőkanál paradicsompüré
  • 1 pohár 100%-os zöldséglé
  • 1 desszertestálnyi zöldsaláta

Például mi számít egy adagnak:

  • 1 alma
  • 1 banán
  • fél avokádó
  • 1 közepes hagyma
  • 2 mandarin
  • 2 kivi
  • fél grapefruit
  • 2 ananászkarika
  • 1 púpos evőkanál mazsola
  • 1 paradicsom
  • 5 szál friss spárga
  • 1/3 padlizsán
  • bármely babkonzervből lecsöpögtetve 3 púpos evőkanálnyi
  • 8 kelbimbó
  • 5 cm kígyóuborka
  • 1 desszertestálnyi salátalevél
  • 1 cső kukorica

Nem hiszem, hogy ez teljesíthetetlen, reggelire egy hagymás rántottával és egy pohár narancslével máris megvan 2 a 8ból. És nem is kell Levivel nagyon nekidurálnunk magunkat ahhoz, hogy este megegyünk 2 egész padlizsánt, persze krémként, de hát akkor is, elvileg az 3-3 fejenként.

Én azt hiszem a mérleget fogom használni a legtöbb esetben a brokkoliból is 80 g-ot számítok egy adagnak, nem pedig x rózsát, illetve 80 g babkonzervet, nem 3 púpos evőkanálnyi. Szuper mérlegem van, és amúgy is folyton használom.

akkor dobpergés startpisztoly stb….

Most ettem meg egy adag brokkolis tésztát, amiben 5 dkg hagyma és 20 dkg brokkoli volt…

7 megjegyzés:

Anazar írta...

Magyarországon is van ilyen, legalább nyolc éve,"Naponta 3x az egészségért!" címmel. A lényeg az egészben, hogy a 3-5-8 adagot ne ugyanaz a gyümölcs tegye ki, hanem színes legyen a választék. A rainbow of colours for maximum benefit ;-) Persze a leghasznosabb nyersen enni, de a párolt (nem túlfőzött!) zöldségek/gyümölcsök is számítanak.

Zsuci írta...

Tehát nem csak a nyers, konzerv és mirelit zöldségek, gyümölcsök értékelhetőek, hanem azok is amiket belefőzünk egy ételbe? De hisz azokból sok értékes vitamin, stb. elveszik.

Tuti nem csak a nyers és tartósított verziók férnek bele?

Lilla írta...

hát abból kiindulva hogy a konzerv bab és kukorica is számít, ami meg van főzve... nyilván bármi jó főve. és nem lenne túl életszerű a nyers hagyma és brokkoli-rágcsálás. én legalábbis tutira nem fogok nyers hagymát rágcsálni.
amúgy a közhiedelemmel ellentétben a c-vitamin is bőven 100 fok felett bomlik.
és ja kihagytam h nem rommá főzve, mert alapból nem szoktam agyonfőzni mindent.

Anazar írta...

Nem is olyan rossz a hagyma nyersen, sőt! Salátákba, szendvicsekbe, kőrözöttbe, tejfeles túróba ;-) A hagyma fűszer, kevés kell belőle.

Lilla írta...

sajnos nagyon kevés hagymától is nagyon ég a gyomrom :-(
viszont pár perc sütés után krémesre puhulva rántottában nagyon szeretem :-)

Nyárikonyha írta...

a lényeg, hogy mindenki egyen több zöldséget/gyümölcsöt:-)

GasztroRéka írta...

Kitartást! Nagyon jó ötlet!