2011. augusztus 27., szombat

“Icebox cake” aka “hűtő süti”

IMG_7654
Nyilvánvalóan túl sok amerikai food blog-ot olvasok (és végképp túl sokat nézem az apartment therapyt, és azon belül a thekitchn-t), aminek az eredménye a rajongásunk a ‘mac’n’cheese meg a hamburger meg a chocolate chip cookie meg a cheesecake (stb.) iránt (és én tényleg szeretnék egy szép osztott belsejű lunchbox-ot, bár azt hiszem a meleg ételhez nem ideális, szendvicshez meg rágcsákhoz való). És minduntalan szembejött egy desszert, az “icebox cake”. Tudatlanságban meg nem maradhatok, nekem ezt meg kell csinálnom. Baromi egyszerű (mint az angolszász sütemények általában – igazuk is van, minek nehezítsék meg a saját dolgukat ha nem muszáj), kb. 3-4 hozzávalója van csak, sütni sem kell, és mindenestül 10 perc (plusz 5 perc mosogatás).
Egyetlen aprócska probléma van vele. A “graham cracker”. Hajszálnyira voltam attól, hogy elkezdjek kísérletezni a nálunk kapható kekszekkel (az albert keksz áll a listámon legelől), amikor egyszer véletlenül betévedtem az auchan-ba, és ott szembejött egy nagy kupac keksz, amire hatalmas betűkkel azt írták hogy “cracker” (valami olasz auchan sajátmárkás cucc), volt belőle sós meg sótlan. Én ez utóbbiból vettem, pontosan úgy néz ki, mint a “graham cracker”. Valószínűsítem, hogy az íze is hasonló lehet. Van egy olyan rossz érzésem, hogy nem árulják mindig, és el kell kezdenem majd a próbálgatást az egyéb kekszekkel.
Valahol azt is olvastam, hogy igazán zsíros tejszínből lesz az igazi, úgyhogy a tejszínhabba óvatosan beleforgattam 10 dkg mascarponét, ami a hűtőben árválkodott már pár napja. De szerintem nélküle is jó lett volna, kicsit több krémet kell a lapok közé kenni.
A változatok száma kb. végtelen, csokoládéöntet helyett lehet a rétegek közé gyümölcsdarabokat vagy gyümölcspürét tenni (esetleg mindkettőt), a  tejszínhabot pedig kakaóval vagy kávéval is ízesíteni. Sőt mély tálba, tiramisu-szerűen is összeállítható (értelemszerűen akkor több krémmel). Ez utóbbi változatot kanállal lehet adagolni, az enyém szépen tortaszerűen összeállt, gyönyörűen lehetett vágni.
Hozzávalók:
  • graham cracker (vagy valamilyen ropogós, nem túl vastag, semleges ízű keksz)
  • 2 dl tejszín és
  • 10 dkg mascarpone
  • vagy 3 dl tejszín
  • 2-3 púpos teáskanál porcukor
  • csokoládéöntet*
*a csokoládéöntethez összeolvasztottam némi étcsokoládét és főzőtejszínt
A tejszínhez adom a cukrot, habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a mascarponet. Egy tál aljára kenek egy kevés tejszínhabot, rárakok egy sor kekszet, majd jön a rétegzés: tejszínhab-csokoládéöntet-keksz. A tetejére tejszínhab és csokoládéöntet kerüljön. Pár órára (egy éjszakára) beteszem a hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. Tálaláskor jól áll neki egy kis friss gyümölcs (eper mondjuk…).
Nekem ebből 2db a képen látható, egyenként 2 személyes adag jött ki. Szóval összesen 4 főre elég. ami azért nem rossz 2 dl tejszínből meg 10 dkg mascarponéból. És sütés nélkül, ami most igazán jól jön.
Ja és honnan a név? hát az icebox a hűtőszekrény régi neve. Még azokból az időkből, amikor nem árammal működött, csak egy hőszigetelt szekrényke volt, amibe beraktak pár jégtömböt.

7 megjegyzés:

Csiperke írta...

Szeretnék kérni egy szeletet! Lehet? :))

Bori írta...

Egyébként én a graham crackert rendkívül egyszerűen helyettesítem, pl cheesecake-alap esetén. Lehet kapni ezt a "butterkeks" néven futó sima vajas kekszet, talán egy két nagyobb áruháznak már saját márkás is van. Jó, viszonylag semleges ízű, megfelel a célnak. Ahogy nézem, ehhez a tortához is megfelelne :-)

Lilla írta...

ez a keksz nem túl zsíros szerintem. olyan mint ha a pászka és a tuc (régen tele) keksz "szerelemgyereke" lenne

Kreatív konyha írta...

akármilyen kekszből is, de valamikor ki fogom próbálni, a kép alapján fantasztikusnak tűnik... köszi a receptet :)

Lilla írta...

hajrááá :-)

mellissina2 írta...

Ez szuper,elkészítem!!!!viszem a receptet!!!

Lilla írta...

:-)