2011. november 14., hétfő

Spenótos-ricottával töltött tészta

kagylo.jpg

Nem emlékszem olyan időre, amikor szerettem volna a spenótot (azt tudom, hogy zsenge koromban egy darabig ettem halat, és még zsengébben mazsolát, de ezek nagyon régen voltak). Spenót emlékem azonban nincs. Mondjuk a spenót általában egyet szokott jelenteni a fokhagymás, beáztatott kenyeres spenótfőzelékkel. Ami rémes. Nagyon.

Tavasszal Levi szülinapján kiderült, hogy a bébispenót (legalábbis eperrel saláta formában) finom. De bébispenótot egy helyen szoktam látni, az Intersparban, és nem túl baráti az ára, úgyhogy nem lett nálunk gyakori vendég. Ráadásul a sóska/spenót levelek feldolgozása amúgy sem a legkedvencebb elfoglaltságom (hé, van mirelit!).

A múltkor Olaszországban megkóstoltam Levi spenótos-ricottás cannelloniját (kiderült, hogy finom) és a napokban megláttam, hogy a sarkon a Sparban van mirelit bébispenót, összevágva, kis kockákra fagyasztva, úgyhogy egyszerűen muszáj volt spenótos ricottát töltenem az itthon kallódó kagylótésztába.

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • reszelt parmezán
  • kb. 2 maréknyi összevágott bébispenót (nem mértem, csak beleborítottam pár kis mirelit kockát egy tálba és hagytam felengedni)
  • besamel 2 dl tejből, 2 dkg lisztből és 2 dkg vajból
  • só, bors, szerecsendió
  • óriás kagylótészta (én 18at használtam fel)

A felengedett spenótot összekeverem a ricottával, némi reszelt parmezánnal, és sóval, szerecsendióval ízesítem. A kagylótésztát a megadott főzési idő fele-kétharmada alatt előfőzöm, majd belekanalazom a tölteléket, és tepsibe teszem. A besamelt a tészta tetejére kanalazom, szórok rá reszelt parmezánt, és előmelegített sütőben (200 fokon), kb. 15 perc alatt megsütöm.

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább
  • Gofri II. - sajtos gofri Gofri-tesztelés, második rész: a múltkori ropogós édes után most egy sós változat következett. Aki szereti a lángost, szerintem ezt is szeretni fogja: rengeteg tejfölt és reszelt sajtot lehet a tetejére pakolni. A tészta n… Tovább
  • Rizskoch Gondolom mindenkinél családi klasszikus, és a gyerekek nagy kedvence. Én egy kis időre megfeledkeztem róla, akár a piskóta csokiöntettel nevű kreációról, de az “ember” nagy örömére előszedtem az agyam hátsó részéből. Hogy … Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább

0 megjegyzés: