2012. november 13., kedd

Diós pite

Pontosabban ‘washington walnut pie’ Martha Stewarttól. Ezen most a szokásosnál többet változtattam, mert lényegesen csökkentenem kellett a cukor mennyiségét (a felére), és a kukorica szirup helyett alternatívát kellett keresni. Szerencsére azért ez a keresés nem tartott túl sokáig. Simán lehet helyette mézet vagy juharszirupot használni. Én ez utóbbit választottam, mert a refluxszal terhelt gyomrom azt bírja a mézet pedig nem.

Mivel egyedül ettem, és nem vagyok az a fajta, aki egy ültő helyében egy egész tepsi süteményt bevág, pár szeletet befagyasztottam, és tökéletesen bírja a fagyasztást. Érdemes nagyobb bulikra egyszer használatos alumínium “tepsiben” megsütni, és befagyasztani.

Lehet még az élvezeteket fokozni egy kis tejszínhabbal…

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 tojássárgája
  • kevés hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 9 dkg vaj
  • 1 csésze* liszt

a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • fél csésze barnacukor
  • fél csésze juharszirup (vagy méz)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,25 csésze durvára vágott dió

*1 csésze = 2,25 dl

A hozzávalókból omlós tésztát készítek (a víz kivételével mindet beteszek a késes robotgépbe, morzsásra keverem, majd hozzáadok kevés hideg vizet, és pár másodperc alatt készre keverem), fóliába csomagolom és minimum egy órára beteszem a hűtőbe.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és kibélelek vele egy 20 cm-es piteformát**. A töltelék hozzávalóit összekeverem, a tésztára öntöm, és előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 1 óra alatt megsütöm – akkor jó, ha a töltelék megszilárdult és a tészta széle megpirult kicsit.
Rácsra teszem, és megvárom, amíg teljesen kihűl.

1 darab kb. 20 cm-es pite lesz belőle.

**nekem a tésztából annyi maradt, amiből 4 kört kiszúrva egy muffintepsiben sütöttem még 4 lekváros kosárkát. A tésztával kibéleltem 4 lyukat, belekanalaztam 1-1 kanál fahéjas almalekvárt és kb. 30 perc alatt megsütöttem.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Banános muffin A múltkori meggyes forró csokis muffin csak egy teszt volt, hogy megtudjam, hogyan viselkednek ezek a porok sütés közben. Az igazi probléma ugyanis az, hogy a korábban említett gigantikus forró csoki csomagban volt 20 dara… Tovább
  • Csokoládés ostyatorta Mint két időzített bomba ketyegett a szekrényben egy csomag ostyalap és fél zacskó puffasztott rizs. Némi netes böngészés után arra jutottam, hogy egyik fellelhető recept sem szimpatikus az ostyalap hasznosítására, ezért k… Tovább
  • Püspökkenyér Őzgerinc formám nincsen, ezért mini kuglóf formában sütöttem, jó sok adagban, ez mondjuk az ízén nem sokat változtat, viszont helyes kis elajándékozható süteményeket kapunk végeredményként. A sütésnél nem ez volt a fő szem… Tovább
  • Mákos és diós búrkifli Megkívántam a diót, és a bejgli előtt még egy másféle formába öntöttem (azaz jó régen, de most jutottam odáig, hogy posztoljam). Mákost is kellett készíteni, mert egyesek allergiásak a dióra, de így legalább nem volt vita … Tovább
  • Kókuszos-kakaós csiga Több blogon is láttam muffin tepsiben sütött élesztős csigákat, nagyon megtetszett az ötlet, mert így nem kell sütés után a szétszedegetésükkel bajlódni. A forma és a sütemények vajjal kenésétől minden darabnak ropogós szé… Tovább

1 megjegyzés:

Bori írta...

Ja, a Martha Stewartos recepteknél én is mindig csökkentem a cukrot. Félelmetes, hogy mennyit ír elő, és mennyire jó még a kevesebbel is :-)